Spor

İşte Türk futbolunu sarsacak belgeler

Loading...

Abone Ol

Ali Fuat Duatepe yazıyor…

TEMİZ FUTBOL İSTEYENLER AYAĞA

Türk futbolunda son denemde herkes "belge" sorgulamaya başladı. Önce Galatasaray yöneticisi Erden Timur'un ardından Fenerbahçe kulübü başkanı Ali Koç'un açıklamaları kamuoyunda günlerce tartışıldı. Söylenenler ışığında somut bilgi ve belgelere ulaşılmaya çalışıldı ama hepsi sözde kaldı.

Samimi Haber tartışmalardan sonra "TFF-belge" dosyasını açıyor. TFF arşivinde bulunan belgelerin yargıya yollanmadığını hatta idari soruşturma bile açılıp PFDK sevklerinin yapılmadığını görünce hayrete düşeceksiniz. İşte belgelerle TFF'de bir dönemde yaşananlar.

Dönemin TFF Yönetim Kurulu 8 Mart 2022 tarihinde aldığı kararla bazı hakemlere görevden el çektirdi. Kararın açıklanmasının ardından kamuoyuna yansımayan bazı vahim olayların yaşandığı ortaya çıktı.

MHK BAŞKANINA KUMPAS

Kararın açıklanmasının ardından, yaşanan polemikler ve gerilim üzerine dönemin MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, “Hakemlere moral vermek ve yaşananları açıklamak amacıyla” ZOOM toplantısı organize eder. Belirtilen saat öncesi Whatsapp gruplarında toplantıda protesto organize edilmesi teklif edilir. Aynı saatlerde bazı yan hakemler telefonla aranarak kendilerine maç görevi kabul etmeme, maça çıkmama teklif ve şantajı yapılır. Yan hakemlere maddi-manevi baskı yapılır. Bu yöntem birden fazla kişi tarafından birden fazla yan hakem üzerinde uygulanır. ZOOM toplantısının sohbet ortamında düzenlenmesi planlanmıştır. Ancak protesto yapılacağı ve provoke edileceği bilgileri üzerine MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu tarafından “yoruma kapalı” olarak gerçekleştirilir.

FETÖ TAKTİĞİ KULLANMIŞLAR

Ancak toplantı FETÖ taktiğiyle gizlice kaydedilir. Moral vermeye yönelik 3 dakika 37 saniyelik konuşma fake mail adresleri vasıtasıyla, “sanki suç delili vs. imiş gibi” gazeteci ve bazı kişilere yollanır. Bazı kişilere ise whatsapp üzerinden gönderilir. Kulislerde konuşulanlara göre ses kaydını yayanlardan biri eski bir FIFA hakemi. Kurumsal bir toplantının ses kaydının “kötü niyetle” yayılması kanunlara göre suç. Yani ses kaydını yayanlar aslında alenen suç işlediler.

AMAÇLARI FEDERASYONU KİLİTLEMEK MİYDİ?

Türkiye Futbol Federasyonu yasayla kurulmuş anayasal bir kurum. TFF Kuruluş ve Görevleri hakkındaki kanunda durumu net olarak ifade ediliyor. 9 Mart günü bazı hakem kişiler tarafından başlatılan eylemlerin, kurumu işleyemez ve görevini yapamaz hale getirme faaliyetlerine dönüştüğü gözleniyor. Adı geçenlerin kamu personeli sayılmaları yapılan işlerin vehametini artırıyor. Faaliyetlerin birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle örgütlü bir yapı şüphesine yol açıyor. 

BELGELER TFF ARŞİVİNDE UYKUDA

MHK’nın istifası, TFF yönetiminin değişmesi vs. nedenlerle bu konuda o dönem işlem başlatılmadı. Fakat Ferhat Gündoğdu MHK’sı olayla ilgili incelemeyi derinleştirmek, sorumlularını bulup PFDK sevklerini yapmak amacıyla yönetim kararı alıp, karar defterine yazdı. Ayrıca görevden ayrılmadan önce hakemlere "tanık olun" çağrısı yapıldı. Bazı hakemlerin tanıklık yapma kararı üzerine, sosyal medyada “MHK ispiyoncu arıyor” paylaşımlarıyla algı yapıldı ve tanıklık yaparak isim vermeleri önlendi.

Fenerbahçe kulübü başkanı Ali Koç o süreçte yaşananları şöyle özetledi: 8 Mart’ta bir operasyon yapıldı, biz Fenerbahçe olarak buna karşı çıktık. Operasyonda ismi geçen hakemlerin çoğu bize ciddi zarar vermiş olmalarına rağmen. Niye karşı çıktık? O dönemin federasyonu, bütün hakem sınavlarını kaldırmıştı. Kural, yabancı dil, atletik test sınavı... O dönem o kadar korktuk ki, ileriye dönük olarak baştan aşağıya adrese teslim hakemlerle ligi yöneteceklerini düşündüğümüz için tepki koyduk. Zaman zaman Ahmet Nur Çebi buna değinir, ‘Şimdi şikayet etmeyin siz tepki koymuştunuz’ diye. Geldiğimiz nokta itibarıyla görüyoruz ki, o zamanın MHK Başkanı belki de haklıydı. Zamanlama olarak yanlıştı, ama hedeflediğinde haklıydı. Bugün onun düşündüğü noktaya geldiğimiz için üzgünüm.

BELGELERİ SAVCILIĞA TESLİM ETME ZAMANI

Koç'un açıklamalarından sonra TFF'nin elindeki belgeler ışığında adım atması bekleniyor. Çünkü kurumlarda devamlılık söz konusudur. Kişilerin değişmesi yasal işlemlerin başlatılmasına engel değildir. Nitekim yeni yönetimin gelmesinin ardından (Hatta seçildiği gece)  çok sayıda işlem gerçekleştirilmiştir. TFF yönetiminin en kısa sürede idari soruşturma başlatması, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunması gerekiyor.

Çünkü 8-9-10 Mart tarihlerinde şüphelilerin HTS analizlerinin yapılması, aynı baz istasyonundan sinyal verip vermedikleri ve başka telefon kullanıp kullanmadıkları tespit edilmelidir. Aynı şekilde MHK Başkanının zoom toplantısının yasa dışı kaydedilip dağıtılması araştırılmalıdır. BTK tarafından o gece dosya boyutuna göre data transferi yapanlar kolaylıkla tespit edilebilir. Bu şekilde hem kaydedene hem de dağıtım yapan kişi ya da kişilere ulaşılabilir.

Muhabirin notu: Yayınladığım belgelerdeki isimleri ve ifade sahiplerinin adını “olası soruşturmanın gizliliğini ihlal etmemek” amacıyla açıklamadık. Aynı nedenle dönemin MHK Ferhat Gündoğdu’nun ses kaydını kendisi izin vermiş olmasına rağmen, iddianame düzenlenip aleniyet kazanmadığı için yayınlamadık.