Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin aileleri, Netanyahu hükümetinin ateşkes görüşmelerini geciktirmesinin hayal kırıklıklarını giderek arttırdığını beyan ederek, 7 Ekim'in birinci yıl dönümünü anma törenini boykot edeceklerini açıkladılar. 

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

7 Ekim'i anma töreni planı

 Rehine Aileleri Forumu (HFF) adlı bir grup, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İsrail hükümetinin rehinelerin geri dönmesini sağlama konusundaki bariz yetersizliği, bu bölümü tamamlamaya yönelik herhangi bir girişimi imkansız kılıyor." dedi.
Grupta yer alan esirlerin aileleri, 7 Ekim'den bu yana hiç bir ilerleme olmadığını da belirtti. 
İsrail hükümeti, Hamas'ın düzenlediği ani saldırının birinci yıl dönümü dolayısıyla 7 Ekim'de resmi bir anma töreni düzenleyeceğini duyurdu. 
Etkinliğin düzenlenmesi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden, aynı zamanda İsrail Ulaştırma Bakanı olan Miri Regev görevlendirildi.

Gazze'de en az 109 İsrailli hala esir 

Rehine Aileleri Forumu, saldırıyı "İsrail tarihinin en büyük felaketi" olarak nitelendirerek, kuşatma altındaki bölgede hala 109 esirin bulunduğunu vurguladı.
Hükümetin planladığı törene katılmayacaklarını bildiren aileler, bunun yerine, İsrail'in güneyinde, Gazze sınırına yakın bölgelerdeki topluluklara katılacaklarını belirtti. 
Rehinelerin aileleri, rehineleri geri getirme ve ateşkes konusunda anlaşmaya varma görüşmelerinin, arabulucuların çabalarına rağmen sürüncemede kalması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.
Aileler, Netanyahu'yu siyasi kariyerini kurtarmak için anlaşmaya varmama ve rehineleri kendi haline bırakmakla suçlayarak tepki gösterdi. 

Aileler soruşturma başlattı 

Rehinelerin aileleri ayrıca 7 Ekim saldırısına yol açan başarısızlıkların araştırılması için bir soruşturma başlattı.
Saldırıya uğrayanlar da dahil olmak üzere bazı İsrail kibbutzları da töreni boykot edeceklerini duyurdu.
Ailelerin bazıları kendi törenlerini düzenleyeceklerini söylerken, bazıları da hükümetin, esirler Gazze'de kalırken anma töreni düzenleme planlarından "hayal kırıklığına uğradıklarını" söyledi.
Ayrıca hükümete, bir etkinlik planlamak yerine, esirleri geri getirmeye yönelik çabalara odaklanması çağrısında bulundular.
Kibbutz Be'eri'deki yerleşimciler çarşamba günü, hükümetin "onları ölüme terk eden bir adamın hayatına değil Gazze'deki rehinelerin hayatlarına odaklanması gerektiği" ifadelerini kullanarak sert bir açıklama yaptı.
Etkinlik, İsrailli yetkililer arasında da tartışmalara yol açtı. Eski savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, etkinliğin Regev yerine etkilenen toplulukların üyeleri tarafından düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Gantz, X.'te yaptığı paylaşımında, hükümete "yeniden düşünüp doğru olanı yapması" çağrısında bulundu.

Editör: Burçin Çelikkol