Dünya

İsrail'in müzakere yüzsüzlüğü

Ateşkes için Kahire'ye giden üst düzey İsrail heyeti, Mısırlı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde hiçbir ilerleme sağlanamadan geri döndü.

Abone Ol

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye suikast düzenleyen İsrail, 3 gün sonra Kahire'ye Mossad ve Şin Bet başkanlarının da aralarında bulunduğu bir heyet gönderdi. Haniye'nin cenaze töreni ve taziyesinin yapıldığı günlerde İsrail'in bu ziyareti ters tepti. 

İsrail'in ateşkes hayali

İsrail'in Walla haber sitesi, Mossad ve Şin Bet başkanlarının da aralarında bulunduğu bir İsrail heyetinin rehine-ateşkesi anlaşmasına varılması için görüşmelerde bulunmak üzere cumartesi günü Kahire'ye geldiğini bildirdi.
Kaynaklar, Mossad başkanı David Barnea, Şin Bet başkanı Ronen Bar ve COGAT Koordinatörü Ghassan Alian'ın Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve üst düzey Mısırlı askeri yetkililerle görüştü. 
Görüşmelerde rehinelerin serbest bırakılması ve Mısır-Gazze sınırına ilişkin güvenlik konuları ele alındı. 

Müzakereler tıkandı

 Axios muhabiri Barak Ravid, üst düzey görüşmelere rağmen hiçbir ilerleme sağlanamadığını,  müzakerelerin çıkmaza girdiğini bildirdi. 
Barak Ravid, İsrailli  iki yetkilinin, görüşmelerin istenilen sonuçları vermediğini, müzakerelerin tıkandığını ve çözümün uzak göründüğünü söylediğini aktardı. 
The Washington Times muhabiri Dan Boylan'a göre ise , Washington "İsrail'in" Haniyeh'i öldürme planlarından habersizdi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Pentagon'un operasyon hakkında bilgilendirilmediğini iddia etti.

İsrail basını: Heyet bir kaç saat sonra geri döndü

Yedioth Ahronot gazetesi, Kahire'ye giden müzakere heyetinin bir kaç saat sonra geri döndüğünü yazdı. 
Heyetin, geri dönme nedeni olarak Netanyahu ile ordu arasında esir takası konusunda anlaşmazlık olduğu iddia edildi ancak anlaşmazlıklara ilişkin bilgi verilmedi.
Mısır, Katar ve Hamas'tan ise Haniye'nin Tahran'da suikaste uğramasının ardından müzakerelere ilişkin açıklama yapılmadı.
Katar Dışişleri Başkanı Muhammed bin Abdurrahman, Haniye'ye suikast düzenlendiği gün "Müzakere taraflarından birinin diğerini öldürdüğü bir ortamda müzakerelerin nasıl yürütüleceği sorusunun gündeme geldiğini" belirterek tepki göstermişti.