Dünya

İsrail'in elektronik saldırısında ölenlerin sayısı 20'ye çıktı

Lübnan'da dün binlerce çağrı cihazının patladığı saldırılar bugün yeni bir dalgayla devam etti. Beyrut ve birçok şehirde evlerde, araçlar ve iş yerlerinde patlayan elektronik cihazlar yangınlara neden oldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, kablosuz cihazları etkileyen patlamalarda 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 450 fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Loading...

Abone Ol

Lübnan’ın güneyi ve Başkent Beyrut’un güneyinde elekronik cihazların aniden alev alarak patladığı bildirildi. 

Elektronik saldırıda ikinci dalga 

Lübnan Sağlık Bakanlığı, bugün gerçekleşen  patlamalarda 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 450 fazla kişinin yaralandığını açıkladı. 

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre patlamalar, sadece Hizbullah mensuplarının kullandığı telsiz ve uydu cihazlarında gerçekleşmedi. Cep telefonu satan bazı dükkanlarda da vitrindeki telefonların patladığı görüldü. 

Telefon ve telsizin dışında iş yerlerinde yaygın olarak kullanılan parmak izi cihazları, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, çağrı cihazları ve güneş panelleri gibi pek çok elektrikli cihaz aniden alev alarak patladı. 

Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü, evlerde, araçlarda ve iş yerlerinde çıkan yangınları söndürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Patlamalar nedeniyle Lübnan'ın farklı yerlerinde en az 60 daire alev aldı, 15 araba yandı, onlarca motosiklet infilak etti.

Dünkü patlama olayındaki çağrı cihazlarından daha ağır ve kütleli olan telsizlerin patladığında birer el bombası etkisi yaptığı belirtildi. Saldırıda en az 9 kişinin öldüğü ve 3000 kişinin yaralandığı ifade ediliyor.
Telsizlerin Hizbullah tarafından yaklaşık 5 ay önce toptan satın alındığı ortaya çıktı. Ayrıca lityum batarya taşıyan ve Wİ-Fİ bağlantısı olan cihazların hedef alındığı aktarıldı.

Bilgisayar ve telefonlar da patlatıldı

Saldırıda yalnızca çağrı cihazlarının değil telefon ve bilgisayarların da patlatıldığı kaydedildi. Ayrıca bir motosikletin de patladığı görüntüler basına yansıdı. 

Öte yandan İsrail, Lübnan genelindeki güvenlik kameralarını da devre dışı bırakıyor. Birbiri ardına yapılan hamleler, İsrail'in bölgeye geniş çaplı bir askeri harekât yapma olasılığını akıllara getiriyor.

Hizbullah'tan açıklama

Hizbullah’a yakın kaynaklar, örgütün Beyrut karargâhındaki el telsizlerinin patladığını bildiriyor. 
Bir Hizbullah yetkilisi; “Yeni bir aşamayla karşı karşıyayız. Hiç kuşkusuz yanıtsız kalmayacak” dedi.

Cenaze sırasında patlama

Bir cenaze sırasında yaşanan patlama ise görgü tanıklarının kamerasına yansıdı. Görüntülerde kalabalığın korkuyla etrafa dağıldığı gözlemleniyor.

ABD iddiaları reddetmişti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır temaslarına başladı. Başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşen Bakan Blinken, ardından Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı Badr Abdellaty ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları patlatılarak gerçekleştirilen saldırıdan ABD’nin önceden haberdar olduğuna ilişkin iddiaları reddederek, “ABD’nin bu olaydan ne haberi vardı ne de bu olaylara dahil oldu. Hala bilgi topluyor, gerçekleri öğrenmeye çalışıyoruz. Genel anlamda tüm tarafların Gazze’de çözmeye çalıştığı çatışmayı tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemi noktasında çok net olduk ve net olmaya da devam ediyoruz” dedi.