Dünya

İsrail’in Ayşenur açıklaması skandal, Biden’ın ki uydurma

İsrail ordusu, geçen hafta Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’i askerlerin dolaylı ve kasıtsız vurmuş olabileceğini açıkladı. Ordunun bu skandal açıklamasının ardından ABD başkanı Biden, kurşunun yerden sektiğini söyledi. Ayşenur’un ailesi ve gönüllüsü olduğu STK açıklamalara tepki gösterdi.

Abone Ol

İsrail ordusundan, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği ve vuran İsrail askerinin başka bir göstericiyi hedef almak istediği öne sürüldü.

Biden’dan skandal açıklama

İsrail ordusundan yapılan bu skandal açıklamanın ardından daha skandal açıklama ABD Başkanı Joe Biden’dan geldi. Biden, “Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" dedi.

Blinken, “kabul edilemez” dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli” diyerek ABD'nin müttefikine bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu açıkça belirteceğini söylemişti.

Eygi'nin ailesi yapılan açıklamaları, "Eğitimli bir keskin nişancı tarafından öldürülmesinin herhangi bir şekilde kasıtsız olduğu iddiası derin bir hayal kırıklığı" ifadeleriyle değerlendirdi.

Eygi'nin vurulmasına tanık olan aktivist arkadaşları, cuma günkü gösteri sırasında alandan uzaklaştıktan sonra iki İsrail askerinin yakındaki bir evin çatısından kendilerini hedef alarak ateş ettiğini gördüklerini açıklamıştı.

İsrail, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmasında "İsrail ordusunun kendisine değil, isyanın baş kışkırtıcısına yönelttiği ateşle dolaylı ve kasıtsız olarak vurulmuş olmasının çok muhtemel olduğunu" tespit ettiğini söyledi.

Eygi'nin gönüllü olarak çalıştığı aktivist grup Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail'in açıklamasını reddederek, ateşin doğrudan kendisine doğrultulduğunu belirtti.