Dünya

İsrail'e yerleştirildi! ABD'den yeni hamle...

ABD'nin uzun menzilli balistik füzelere karşı kullanılan THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma) sistemini İsrail'e konuşlandırdığı bildirildi.

Abone Ol

İsrail Ordu Radyosu'nun X hesabından yapılan açıklamada, "ABD, İran kaynaklı tehditlere karşı tedbir olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e yerleştirdi." ifadesi kullanıldı.

Mart 2019'da ABD, İsrail'de ortak savunma tatbikatları kapsamında THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı. Şu anki konuşlandırmanın kalıcı olup olmayacağı ve sistemin İsrail'in mevcut savunma altyapısına dahil edilip edilmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.

Bu adım, İran'ın 1 Ekim'de gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından İsrail'in olası büyük çaplı bir askeri harekât hazırlığı olarak değerlendiriliyor. Tel Aviv yönetimi, İran'ın saldırısına uygun bir yanıt verileceğini açıklamıştı.

İsrail, halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli "Davud'un Sapanı" ve kısa menzilli "Demir Kubbe" gibi çeşitli hava savunma sistemlerine sahip olsa da, son saldırıda bu sistemlerin bazı füzeleri durdurmada yetersiz kaldığı gözlemlendi. THAAD'ın konuşlandırılması, İsrail'in savunma kabiliyetlerine önemli bir takviye sağlayabilir.