Dünya

İsrail’de ajan skandalı: İran’a casusluk yapan 7 kişi tutuklandı

İsrail kamuoyu, İran adına casusluk yaptıklarından şüphelenilen 7 İsraillinin tutuklandığı haberinin şokunu yaşıyor. İran’ın vurduğu askeri üslerin görüntülerini ve bilgilerini paylaşmakla suçlanan şüphelilerin biri ordudan firar eden bir asker. Ayrıca vurulan noktaların haritalarının üslerin yetkililerinden aldıkları ortaya çıktı.

Abone Ol

İsrail basını İran adına casusluk yaptıklarından şüphelenilen ve yüzlerce görev üstlendiği belirtilen 7 İsraillinin tutuklandığını duyurdu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre şüpheliler, Tel Aviv'deki Kirya savunma karargahı, Nevatim ve Ramat David hava üsleri ile Demir Kubbe batarya tesisleri de dahil olmak üzere IDF üsleri ve tesisleri çektikleri görüntüleri ve edindikleri bilgileri  Tahran ile paylaştıkları iddia edildi.

Hayfa ve kuzeyde yaşadığı belirtilen şüphelilerden birinin ordudan firar eden bir asker olduğu aktarıldı. Ayrıca ikisinin çocuk olduğu bildirilen şüphelilerin yahudi oldukları ve Azerbaycan vayandaşlıklarının da bulunduğu vurgulandı.  

İsrailli casuslar bilgileri yetkililerden aldı

İsrail basını, soruşturma başlatılan konuyla ilgili şüphelilerin hakkında bilgi sızdırıldığı iddia edilen Nevatim Üssü’nün bu yıl İran'ın Nisan ayında ve Ekim ayında düzenlediği füze saldırısında hedef alındığını, Ramat David üssü’nün de Hizbullah tarafından vurulduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, bu ayın başlarında ölümcül bir insansız hava aracı saldırısında vurulan Golani üssü de dahil olmak üzere, stratejik bölgelerin haritalarının da bu üslerin yetkililerinden elde ettikleri bildirildi.

İddiaya göre, İsrailli vatandaşlar hakkında da bilgi toplayan şüphelilerin bazı isimleri takip ettikleri belirtildi.  

Konu hakkında bilgi veren İsrailli savcılar, polis ve Şin Bet ekibinin şüphelilerin İran istihbarat teşkilatları için bir dizi farklı görev yürüttüğünü ve İran ajanlarıyla temas halinde olduklarını tespit ettiğini söyledi.

İsrailli savcılar, şüphelilere eylemlerinin karşılığında yüz binlerce dolar ödendiğini, bunun bir kısmının da kripto para cinsinden olduğunu bildirdi.

Ayrıca, şüphelilerden bazılarının iki yıldır İran adına casusluk yaptığı, diğerlerinin ise savaşın başlangıcından bu yana casusluk faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti.

Savcılığın, son yıllarda soruşturulan en ciddi vakalardan biri olduğunu söylediği olay ile ilgili cuma günü iddianame hazırlanacağı ve tutukluluk hallerinin devam edeceği bildirildi.