İsrail hükümeti, bundan böyle Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa’ya düzenleyeceği baskınlara maddi kaynak sağlamayı planladığını bildirdi.

İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi İsrailli haham: Trump, İsrail için seçildi

Baskınlar için 522 bin dolar kaynak

İsrail yayın kuruluşu Kan'ın haberine göre, İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu, ilerleyen haftalarda hayata geçirilmesi planlanan proje için 2 milyon Yeni İsrail şekeli (yaklaşık 522.000 $) tahsis edilmesini emretti.

Kararın aşırı sağcı bakanı Itamar Ben Gvir başkanlığındaki Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile koordinasyon halinde alındığı bildirildi.

İsrail polisinin korumasındaki yasadışı yerleşimcilerin baskınlarının devam ettiği bir dönemde gelen Eliyahu'nun bu hamlesi, İsrail başbakanı Netanyahu’nun Mescid-i Aksa'daki statükonun korunacağına dair sözde güvence verdiği açıklamalarının hemen ardından geldi.

Faşist bakan Ben-Gvir

Ayrıca bu baskınların çoğu faşist bakan Ben-Gvir’in öncülüğünde gerçekleşti.

Ben-Gvir, pazartesi günü kamuoyunda büyük yankı uyandıran “Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa edeceği” açıklamalarıyla tepki çekti.

Ben-Gvir, faşist ve Arap karşıtı olarak tanımlanan aşırı Yahudi Gücü Partisi'nin başında bulunuyor. Miras Bakanı Eliyahu da bu partinin üyesi. 

Ben-Gvir, Filistinlilerin Gazze'den sürülmesini, Filistin topraklarında yasadışı İsrail yerleşim birimlerinin inşa edilmesini ve Filistinli kadın ve çocukların vurulmasını savundu.

Benzer şekilde, 2022'den beri görevi başında bulunan Miras Bakanı Eliyahu da İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonları sırasında aynı derecede aşırı ifadeler kullanmıştı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Eliyahu, İsrail ordusu için "nükleer silah kullanmanın bir seçenek" olduğunu ileri sürerek tartışmalı bir açıklama yapmış ve Gazze'nin "var olma hakkı olmadığını" savunmuştu.

Editör: Burçin Çelikkol