Gündem

İsrail istihbaratı yıllar önce telsiz ve çağrı cihazı şirketleri kurmuş

İsrail’in, binlerce Hizbullahçının elinde patlayıp onlarca kişiyi öldüren çağrı cihazları ve telsiz operasyonunun ayrıntıları aydınlanıyor. NYT’deki iddiaya göre MOSSAD yıllar önce sırf bu iş için paravan şirketler kurdu.

Abone Ol

İsrail’in Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak onlarca kişiyi öldürmesi bütün dünyayı şok etti. 

Dün patlayan telsizlerin, önceki gün patlatılan çağrı cihazlardan üç kat daha büyük olduğu ve içine daha çok miktarda patlayıcı madde PETN yerleştirildiği için patladığında el bombası etkisi yaptığı söyleniyor. Her iki saldırıda ölenlerin sayısının 35 civarında olduğu bildiriliyor. Ölü sayısının artması beklenirken, The New Yok Times’ın (NYT) iddiasına göre, İsrail istihbarat birimleri Hizbullah’ı hedef almak amacıyla yıllar önce telsiz ve çağrı cihazı üzerine kurduğu iki sahte şirkete milyonlarca dolarlık yatırım yaptı.  

İsrail saldırının ikinci dalgasını da üstlenmedi ancak konu hakkında bilgilendirilen, 12 mevcut ve eski savunma ve istihbarat yetkilisi New York Times gazetesine İsraillilerin saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

Nasrallah adım adım kandırıldı!

İsrail'in saldırılarını 'modern zamanların Truva Atı' olarak tanımlayan NYT gazetesi, Hizbullah Lideri Nasrallah’ın, kullanıcının yerini ele vermeyen çağrı cihazlarının kullanılmasını yıllardır ısrarla istediğini iddia etti. Nasrallah geçen Şubat ayında televizyonda yayınlanan bir konuşmasında; “Bana ajanın nerede olduğunu soruyorsunuz. Size diyorum ki, sizin elinizdeki, eşinizin elindeki ve çocuklarınızın elindeki telefon ajandır. Onları gömün, demir bir kutuya koyun ve kilitleyin” demişti. 

Saldırının ardından tartışmaların odağında olan BAC Consulting firması cihazları Tayvanlı bir şirket olan Gold Apollo adına üretmek üzere sözleşme imzalamış Macaristan merkezli bir şirketti. Operasyon hakkında bilgilendirilen üç istihbarat görevlisine göre bu da İsrail oyununun bir parçasıydı. Çağrı cihazlarını üreten kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek için en az iki tane daha sahte şirket kurulmuştu. BAC bu sırada sıradan müşteriler aldı ve onlar için bir dizi çağrı cihazı üretti. Ancak gerçekten önemli olan tek müşteri Hizbullah'tı.

Üç istihbarat görevlisine göre, ayrı ayrı üretilen çağrı cihazlarında patlayıcı PETN içeren piller bulunuyordu. Çağrı cihazları Lübnan'a 2022 yazında az sayıda gönderilmeye başlandı ancak Nasrallah'ın cep telefonu çağrısından sonra kullanımları yaygınlaştı.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre İsrail bu teknolojiyi geliştirmek için milyonlarca dolar yatırım yaptı ve Hizbullah ile müttefikleri arasında cep telefonu iletişiminin artık güvenli olmadığı söylentisini yaydı. Nasrallah bu söylentiler sonrası sadece cep telefonunu yasaklamakla kalmadı, Hizbullah subaylarının her zaman çağrı cihazı taşımalarını ve savaş durumunda çağrı cihazlarının kullanılmasını emretti.

Önce mesaj geldi, sonra patladı!

İki Amerikalı istihbarat yetkilisine göre yaz boyunca Lübnan'a yapılan çağrı cihazı sevkiyatı arttı ve binlerce çağrı cihazı ülkeye ulaşarak Hizbullah subayları ve müttefikleri arasında dağıtıldı. 

Salı günü İsrail kan donduran talimatı verdi, çağrı cihazlarına Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden geliyormuş gibi görünen Arapça bir mesaj gönderildi. Kullanıcılar mesaja bakmak için cihazı eline aldığında patlama gerçekleştirildi.

95 yaralı İran’a götürüldü

Öte yandan, önceki gün patlatılan çağrı cihazlarından dolayı ölenlerin sayısının 12 olduğu, 250’i ağır 2 bin 800 kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Dünkü el telsizlerinin patlatılmasıyla ölenlerin sayısı ise 20’yi, yaralıların sayısı 450’yi aştı. 

İran devlet televizyonu, Lübnan’daki çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılmasıyla yaralananlardan 95’inin İran’a nakledilerek Tahran’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını duyurdu.