Gündem

İsrail, Haniye suikastını itiraf etti: Beyaz Saray öfkeli

Son günlerde peş peşe yaşanan saldırılar ve Hamas Lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi, Ortadoğu'daki gerilimi zirveye taşıdı. Bu sabah gelen sıcak bir gelişme ile ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi askeri mevzilerini vurduğu bildirildi. Ancak asıl sarsıcı iddia, ABD medyasından geldi: İsrail, Haniye'nin suikastının arkasında olduğunu ABD'ye bildirdi ve bu bilgi, Beyaz Saray'ı öfkelendirdi.

Abone Ol

Washington Post'un Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İsrail hükümeti Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin hemen ardından ABD'yi suikastın arkasında oldukları konusunda bilgilendirdi. Biden yönetimi ise bu karara büyük tepki gösterdi. Beyaz Saray yetkilileri, Haniye'nin öldürülmesinin Gazze'deki ateşkes için aylar süren dikkatli müzakereleri altüst edebileceğinden endişe duyuyor.

Gazetenin ismini vermediği bir İsrailli yetkiliye göre, Başbakan Benjamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesi oldukça gergin geçti. ABD, İsrail'in Hizbullah ya da İranlı komutanlara suikast düzenlemek için başka operasyonlar başlatmadan önce kendilerine bilgi vermemesine öfkeli.

İran'dan Avrupa'ya suçlama

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail'in bölgedeki saldırganlığını kınamayarak ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Tel Aviv'e karşı etkili ve caydırıcı karar alınmasına engel olarak tüm diplomatik kanalları tıkadığını bildirdi. Bakıri, bu tutumun Ortadoğu'daki gerilimi daha da artırdığını savundu.

Ortadoğu’da artan gerilim

Hamas Lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi, zaten yüksek olan bölgesel gerilimi iyice artırdı. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi askeri mevzilerini vurması ise tansiyonu daha da yükseltti. Ortadoğu'da dengelerin hızla değiştiği bu dönemde, ABD ve İsrail arasındaki gerginlik, bölgedeki diplomatik ilişkileri de olumsuz yönde etkileyebilir.