Türkiye, İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırım yüzünden bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamış, her türlü ticari ilişkiyi askıya almıştı. Ortaya atılan ilginç iddiaya göre İsrail bu ambargoyu işbirlikçi bazı Filistinliler üzerinden aşıyor. 

Fransız basınında çıkan haberlere göre İsrail, Filistinliler üzerinden Türkiye’den yaptığı ithalatlarda, işbirlikçilere toplam işlem hacmi üzerinden %5 ila 8 arasında pay veriyor. 

Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı: Kar yağışı devam ediyor Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı: Kar yağışı devam ediyor

Süperhaber’den Mevlük Yüksel’in Fransız yayın organı Mariannet’in haberinden aktardığına göre, İsrailli ithalatçılar Batı Şeria ya da Doğu Kudüs’teki Filistinlileri kullanarak ambargoyu deliyor. Julien Lacorie imzalı Mariannet haberinde, İsrailli işadamlarının, Türkiye’nin ambargosundaki bir boşluğu kullandığı, bazı Filistinli aracılarla birlikte çalıştıkları savunuldu. 

İsrail medyasında çıkan haberlerin kaynak gösterildiği haberde, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre, Temmuz ayında Türkiye’den Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e resmi olarak yapılan ihracatın %1.180 oranında arttığı savunuldu. 2023 yılının aynı döneminde Türkiye’den 9.3 milyon dolarlık ürün gönderilmişken, bu rakamın Temmuz 2024’de 119 milyon dolara ulaştığı yazıldı. 

Haberde ticaret sürecinin işleyici şöyle anlatılıyor: 

“Aslında, sipariş formları resmi olarak ‘Filistin’ damgalı olan bu ithalatların tamamı, Türk tedarikçilerle çalışmaya alışkın İsrailli ithalatçılara yöneliktir. Yıllardır iki ülke arasındaki ticaret sürekli olarak artmıştır. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 10 yıl içinde ikiye katlandı. Türkiye, İsrail’in en büyük beşinci tedarikçisi oldu. Geçen yılki satışlar 5,4 milyar dolara ulaşarak İsrail ithalatının %6’sını oluşturdu. Bu nedenle boykot İsrail’de, özellikle de 7 Ekim’den bu yana İsrail’e giriş yasağı olan 85.000'den fazla Filistinli işçinin yokluğundan zaten çok etkilenen inşaat sektöründe ciddi şekilde hissedildi. Bu koşullarda, İsrail'deki şantiyelerde kullanılan ve Filistin’e yönelik ithal edilen çimentonun %46,3 oranında artması şaşırtıcı değil. Çelik için artış %51, madencilik ürünleri için %35 ve Türkiye’deki fabrikalarda üretilen Toyota'lar başta olmak üzere otomobiller için %5 oranında oldu. Bu hile oldukça basit. Bir İsrailli ithalatçı, toplam işlemin %5 ila %8’i arasında değişen bir komisyon karşılığında siparişi veren bir Filistinli aracıya başvurur. Sipariş edilen ürünler daha sonra bir İsrail limanına boşaltılır.”

Editör: Elif Erbay