İsrail ordusu Gazze’deki esirlerden birinin dün sabah düzenlenen “kahramanca bir operasyonun” ardından kurtarıldığını açıkladı.

İsrail'in Haaretz  gazetesinin  haberine göre, Farhan El-Kadi'nin kurtarılması "şans eseri" gerçekleşti.

Kuzey Kore'den balistik füze atış denemesi Kuzey Kore'den balistik füze atış denemesi

Bedevi esire yerin 25 metre altında rastlandı

Haberde, olayla ilgili eldeki bilgilerin, önceden planlanmış bir kurtarma operasyonu olmadığını ve El-Kadi'nin bir İsrail devriyesine rastladığını belirttiği söylendi. İsrail Deniz Kuvvetleri'ne bağlı "Şayetet 13" adlı birliğin bölgedeki tünelleri ararken "tesadüf" sonucu El-Kadi'ye "kendi başına ve korumasız bir halde, yerin yaklaşık 25 metre altında bir odada" rastladıkları ifade edildi.

İsrail polisi tarafından fark edilen El-Kadi, Beerşeba'daki Soroka Tıp Merkezi'ne kaldırıldı ve sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Negev Çölü'nün Rahat bölgesindeki Bedevi köyünden olan 52 yaşındaki El-Kadi’nin, Gazze sınırında muhafız olarak çalıştığı, 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde Hamas’ın düzenlediği baskınlarda esir alındığı bildirildi.

Gallant: Cesaretli ve yürekli operasyon

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, El-Kadi'nin serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, El-Kadi'nin kurtarılmasına yol açan "cesaretli ve yürekli operasyonu" övdü.

Hagari: İsrail komandoları kurtardı

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, iddia edilen operasyon hakkında ayrıntı veremeyeceğini ancak "İsrail komandolarının [El-Kadi'yi] doğru istihbarat sonucunda yer altı tünelinden kurtardığını" paylaşabileceğini söyledi.

Netenyahu aradı

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden,  El-Kadi ile telefon görüşmesi gerçekleştirildiği bildirildi.

İsrail ordusu, El- Kadi’nin  Hamas'la anlaşma yapılmadan kurtarılan sekizinci rehine olduğu belirtilerek övgüyle paylaşıldı.  

Sosyal medyada, İsrail yanlısı paylaşım yapan hesaplar ordunun bu “muhteşem başarısını” uluslarası kamuoyuna yaydı.

El-Kadi’nin sözde "kurtarma" operasyonundan önce, diğer esirlerin serbest bırakılması için düzenlenen üç operasyon hatırlatıldı, o opersyonlarda serbest kalan rehinelerin fotoğrafları paylaşıldı.

Bazı hesaplar, ordunun yanında,  “Filistinli bir bedevinin serbest kalmasına sevinen” İsraillilerin de övülmesi gerektiğini vurguladı.

Rehinelerin aileleri: Mucize

İsrail medyasında kutlamalar yapılırken İsrail Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu, El-Kadi'nin "eve dönüşünü" "mucizevi" olarak nitelendirdi .

Örgüt ayrıca, hala 108 rehinenin olduğunu hatırlatarak  askeri operasyonların çözüm olmadığını, müzakereler sonucu elde edilecek bir anlaşmanın tek yol olduğu uyarısında bulundu.

Editör: Burçin Çelikkol