İŞKUR iş başvuru sonucu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet portalına e-Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra e-hizmetler sekmesinden İŞKUR başlığı seçilmesi gerekir. Ardından iş başvuru sonuçlarının sorgulaması sekmesi üzerinden kolayca İŞKUR iş başvuru sonucu sorgulama işlemi yapılabilir.
İŞKUR İşsizlik Sigortası Ne Kadar?
İŞKUR işsizlik sigortası, çalışanın prime esas olan aylık brüt geliri üzerinden %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı olarak hesaplanmaktadır. İsteğe bağlı olarak işsizlik sigorta primi ödeyenler için devlet katkısı ortadan kalkmaktadır.
İŞKUR Ödemeleri Hangi Bankadan Yapılır?
İşkur çalışan ödemeleri Halkbank aracılığıyla yapılmaktadır. Çalışanlar için Halkbank’ta kişisel hesap açtırılır. İşkur ödemeleri İŞKUR tarafından kişilere açtırılan Halkbank hesaplarına ayın 10 ile 20’si arasında yatırılmaktadır.
İŞKUR iş başvuru sonucu sorgulama işleminin yapıldığı gibi İŞKUR ödemelerinin de gerçekleşip gerçekleşmediği e-Devlet üzerinden kontrol sağlanarak öğrenilebilir.
İŞKUR Aracılığıyla İşe Girenlerin Maaşları Ne Kadar?
İŞKUR iş arayan maaşları normal bir vatandaş için günlük 163,59₺, öğrenciler için 122,69₺, işsizlik ödeneği alan vatandaşlar için günlük 81,80₺’dir. Fakat geleceğin meslekleri olarak belirlenen bilişim sektöründeki işler için ödenen maaşlar günlük olarak 179,95₺ olarak hesaplanmaktadır.
İŞKUR işbaşı eğitim programlarından faydalananlar için farklı bir ücret skalası oluşturmaktadır. İşbaşı eğitim programına katılan normal vatandaşlar günlük olarak 108,68₺ kazanırken, öğrenciler 81,51₺ kazanmaktadır. İşsizlik ödeneği alan kişiler ise günlük 54,34₺ kazanmaktadır.
İŞKUR İşten Çıkış Bildirgesi Nedir ve Nasıl Verilir?
Çalışanın sigortalı olma durumu sona erdiğinde işveren tarafından SGK’ya verdiği belgeye işten çıkış belgesi adı verilir. İŞKUR aracılığıyla işe giren bir çalışanın işten ayrıldıktan itibaren 10 gün içinde bu durumu SGK’ya bildirmesi gerekmektedir. Kişiler bu bildirgeyi SGK’ya e-sigorta yoluyla online olarak verebilirler.
İşten Çıkış Bildirgesinde Olması Gerekenler:
- Sosyal Güvenlik sicil numarası
- Sigortalı kişinin kimlik ve adres bilgileri
- Sigortalı kişinin sosyal güvenlik bilgileri
- Kişinin çalıştığı meslek adı ve kodu
- Sigortalı kişinin işten ayrılış, eksik gün ve aldığı ücret bölümlerinden oluşan hizmet bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.
Kişiler işten ayrıldıktan itibaren 10 iş günü içerisinde bu bildirgeyi sunmazlarsa işverene asgari ücretin 1/10’u kadar idari para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Kişiler
İŞKUR iş başvuru sonuçlarını e-Devlet üzerinden öğrenebildiği gibi işten çıkışlarını görüntüleyemezler, çünkü işten çıkış işlemlerini sadece işverenler görüntüleyebilmektedir.