İran’da yayın yapan Şark isimli gazetede yer alan habere göre, İran Başsavcılığı’nın, 22 yaşındaki Mahsa Amini’yi gözaltına alan ve gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetmesine neden olan ahlak polisi olarak bilinen "İrşad Devriyeleri" şeriat rejimine karşı eylemlerin ardından lağvedildi. Haberde İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri’nin “Ahlak polisi” olarak da bilinen İrşad Devriyesi’nin kapatıldığına dair sözlere yer verildi.

Başörtüsü zorunluluğunda değişiklik de gündemde

AFP’de yer alan bir başka habere göre ise Muhammed Cafer Montazeri, Kum kentinde yaptığı açıklamada 1979’daki İslam Devrimi’nden dört yıl sonra 1983’te kadınlar için zorunlu hale getirilen başörtü yasasında herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği konusunda, “Hem parlamento hem de yargı (konu üzerinde) çalışıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yüzlerce kişi öldürüldü

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyordu. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60'tan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), 22 Kasım'da yayımladığı raporda, Amini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü aktarmıştı. İran Devrim Muhafızları'ndan bir general ise geçtiğimiz hafta ilk kez, Amini'nin ölümünden bu yana yaşanan olaylarda 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Gösteriler sırasında binlerce kişi gözaltına alınırken Yargı Erki, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerdeki olaylarla bağlantılı 1024 kişi hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu. İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.     (Halktv)