İranlı rapçi Toomaj Salehi’nin, İran Hükümeti’ni protesto ettiği için idama mahkum edilmesinin ardından, Alman rap müzik sanatçısı Jalil, Change.org platformunda bir imza kampanyası başlattı. “İranlı Rapçi Toomaj Salehi’nin İdamının Durdurulmasına Yardım Edin” başlıklı global kampanya 300 bine yakın imzaya ulaştı. 

Jalil, bir müzisyen olarak, İranlı rapçi Toomaj'ın İran rejimi tarafından idama mahkum edilmesinin kendisini derinden etkilendiğini söylerken “Onun tek "suçu", İran rejimini müziğiyle protesto etmek İran'da baskı altındaki insanların hakları için mücadele etmekti. Hiçbir insanı tehlikeye atmadan, sadece müzikle, Jina Mahsa Amini'nin trajik ölümünden sonra kadın hakları için mücadele etti. Bu nedenle, İran rejimini Toomaj'a karşı idam cezasını derhal durdurmaya ve serbest bırakmasını sağlamaya çağırıyoruz. İnsan hakları savunucularını, bu haksız muameleye karşı imza atmaya ve seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.” diyerek desteğini dile getirdi. 

Dünya çapında rapçilerden destek
Toomaj’ın uzun dönemli tutukluluk süresinde de ondan haber alınamaması ve işkence gördüğü iddiaları üzerine Xatar, Savas, Peter Fox, Celo & Abdi, Justina, Takt32, Sugar MMFK & Jalil gibi rapçiler de İran'da hapsedilmiş meslektaşlarıyla dayanışma için bir video yayındı.

Toomaj Salehi’ye dünya müzisyenlerinden destek

Avrupa ve Amerika’da protesto
İdam cezasının açıklanmasının ardından Amerika, Avrupa ve Kanada'da Salehi'yi desteklemek için kalabalıklar bir araya geldi. 

İsrail Kemal Advan Hastanesi çevresini vurdu! 28 ölü var İsrail Kemal Advan Hastanesi çevresini vurdu! 28 ölü var

Toomaj Salehi’nin hikayesi
1990 doğumlu Rapçi Toomaj Salehi, İran’daki otoriter yönetimi müziğiyle protesto eden bir insan hakları aktivisti. Şarkılarıyla İran’da kadın hakları ve özgürlükler alanındaki mücadelenin en önemli isimlerinden biri oldu. 2022 sonbaharında başörtüsünü düzgün takmadığı iddiasıyla ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nın polis gözetiminde yaşamını yitirmesiyle başlayan protestolara destek verdiği iddiasıyla 2022 Ekiminde tutuklanmıştı. Bir yıldan fazla tutuklu kaldı ve bu sürede işkence gördüğüne dair önemli iddialar yapıldı, sonra kefaletle serbest bırakıldı ancak mücadeleye devam etti. Serbest kaldıktan iki hafta sonra  "Yalan bilgi yaymak ve asayişi bozmak" suçlamalarıyla yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geçtiğimiz hafta içinde, Salihi'nin ölüm cezasının onaylandığı İran yargısı tarafından teyit edildi.