İki Farklı Duyuru


İran Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinde yayınlanan duyurular, 20 Mayıs 2024 saat 23:58 ve 21 Mayıs 2024 saat 20:54 tarihlerinde paylaşıldı. Her iki duyuruda da Türkiye'nin adı geçiyor. İlk duyuruda, Türk bayrağı kullanılmasa da Türkiye'de ulusal yas ilan edildiği bilgisine yer verildi. İkinci duyuruda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taziye mesajı ve Türkiye'yi temsilen Türk bayrağına yer verildi. Aynı duyurunun İngilizce ve Arapça versiyonları da mevcuttu.

Görseldeki Değişiklikler

İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız


23 Mayıs itibariyle, İran Cumhurbaşkanlığı sitesindeki ilk duyuruda kullanılan görsel güncellendi ve Türk bayrağı eklendi. Ancak ikinci duyuruda yer alan ve Osmanlı dönemine ait bir bayrak olan kırmızı üzerine hilal ile sekiz köşeli yıldız içeren bayrakta herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Bayrağın Anlamı


İkinci duyuruda kullanılan bayrak, ilk bakışta Türkiye Cumhuriyeti bayrağını andırsa da hilal ile sekiz köşeli yıldızdan oluşmaktadır. Bu bayrak, ilk olarak 1793 yılında Osmanlı Donanması tarafından kullanıldı. Günümüzdeki Türk bayrağı ise 1840'larda beş köşeli yıldız içeren bir tasarımla değiştirildi ve 29 Mayıs 1936 tarihli Türk Bayrağı Kanunu ile resmi olarak standardize edildi. Dolayısıyla, ikinci duyuruda kullanılan bayrak günümüz Türk bayrağını yansıtmamakta, ancak Osmanlı döneminde kullanılan bir bayrak olarak Türkiye’yi temsilen kullanılmış olabilir.

İran Cumhurbaşkanlığı'nın güncellenmiş ilk duyurusunda kullanılan bayrak ise Türkiye Cumhuriyeti bayrağıdır.

Editör: Elif Erbay