Dünya

İnterpol'ün kaçakçı olarak aradığı Libyalı binbaşı öldürüldü

Libya’nın en ünlü insan kaçakçısı olarak bilinen Libya Sahil Güvenlik Komutanı Abdurrahman Milad pazar günü başkent Trablus'ta öldürüldü. Suikast, Kuzey Afrika ülkesinin batı kesiminde gerginliği artırdı.

Abone Ol

Libyalı yetkililer yerel medyaya yaptığı açıklamada, Binbaşı Abdurrahman Milad'ın pazar günü başkent Trablus'un 25 kilometre batısındaki Sayyad kasabasında, komuta ettiği Canzur Deniz Akademisi yakınında öldürüldüğünü bildirdi.

Aracı kurşunlandı

Haber siteleri ve sosyal medyada, yol kenarında kurşunlanmış beyaz renkli dört çeker bir aracın içinde bir erkek cesedinin bulunduğu görüntüler yer aldı.

Olayı üstlenenin olmadığı, şüpheliler hakkında bildi paylaşılmadığı belirtildi.

İnterpol kırmızı bültenle arıyordu

Göçmen kaçakçılığından petrole hakkında birçok kaçakçılık iddiası bulunan 34 yaşındaki Milad, "yerel bir kaçakçı" olarak tanınan bir isimdi.

Libya yetkilileri tarafından Ekim 2020'de tutuklanan ve ertesi yılın nisan ayında serbest bırakılan Milad, daha sonra yasadışı göçle mücadeleden sorumlu sahil güvenlik biriminin başına getirildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki altı göçmen kaçakçılığı şebekesinin liderine yaptırım uygulaması kararının ardından, Haziran 2018'de hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Libya Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Abdullah Allafi, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, faillerin "ilahi azaptan kurtulamayacaklarını" söyledi.

Zaviyeli olan ve Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de Zaviye'de "her zaman rakip gruplar arasında arabuluculuk rolü oynamış bir adamın" ölümünün soruşturulması çağrısında bulundu.

Son on yıldır kaosun içerisinde olan Libya, çoğunlukla Sahra Altı Afrika ülkelerinden Avrupa'ya daha iyi bir yaşam arayışıyla gelen göçmenler için önemli bir köprü haline geldi.

Trablus'un 45 kilometre batısındaki Zaviye hem göçmenlerin çıkış noktası hem de büyük bir petrol rafinerisinin yakınında bulunması nedeniyle kaçakçılık faaliyetlerinin merkezi konumunda.