Gündem

Instagram'ın açılması tek şart bağlı: Türkiye’nin istediği kurallara uyana kadar kapalı kalacak

Instagram Açıldı mı? Ne Zaman Açılacak? Neden Kapalı? Türkiye'de milyonlarca kullanıcı bu soruların cevabını merak ederken Instagram'ın bu konuda bir hamle yapmaması durumunda erişim engellemesi konusunun bir süre daha gündemde kalacağı tahmin ediliyor.

Abone Ol

Sosyal medyanın en popüler uygulamalarında Instagram'a erişim engeli getirildi. Türkiye'de 2 Ağustos Cuma sabahı yaşanan bu gelişme sonrası milyonlarca kullanıcı platforma girmede sorun yaşadı. Aradan geçen iki günde sorun çözülmedi.

Türkiye'deki kullanıcıların erişemediği Instagram'ın ne zaman açılacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Bakan Uraloğlu'ndan Instagram açıklaması

Yasağın kaldırılması için Instagram'dan hamle beklediklerini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Kanuna uydukları anda Instagram açılır, kendilerini uyardık karşılık bulmadı" demişti.

Bakan Uraloğlu, şunları söylemişti:

Ülkemizde de temsilcileri bulunan -ki tamamının temsilcisi var- bazı sosyal medya platformları var. Bunlara bizim uygulanmasını istediğimiz belli kurallar var, kanunlar, yönetmelikler var. Zaman zaman bunlara yaptığımız uyarılara rağmen uyulmasında bazı problemler görüyoruz. Bu da bizim şu andaki en son tüm uyarılarımıza rağmen dikkate almadıkları 'katalog suçlar' dediğimiz bir çerçevemiz var.

O çerçeve kapsamında kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de bir erişim engeli getirdik. Bu bahsedilen aksaklıkları, hassasiyetlerimizi, kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman biz de gerekli işlemi yaparak, bu erişim yasağını kaldırmış olacağız."

Instagram restleşmesi

Sabah’ın haberine göre; BTK tarafından erişime engellenen Instagram, Türkiye’nin istediği kurallara uyana kadar da kapalı kalacak. 

Instagram’ın Türkiye’de kapatılmasının sebebi ise bugüne kadar yüzlerce kez resmi şekilde uyarılan Instagram'ın Türkiye'nin Filistin tutumuna aykırı hareket ederek Hamas lideri Haniye paylaşımlarını engellemesi oldu.

Sorunun aşılması için Türkiye yapıcı bir tutum sergilerken, bu kapsamda önceki gün META'nın Türkiye'deki temsilcileri ile bir toplantı yapılarak Instagram'a talepler iletildi.

Instagram çifte standart uyguluyor

Toplantıda Instagram yetkililerine Hamas lideri Haniye'ye başsağlığı mesajı dileyen içeriklerin kaldırılması ile ilgili tutumlarının nedeni sorulurken, yetkililer "Hamas, ABD tarafından bir terör örgütü olarak kabul edildiği için algoritmalar otomatik olarak bu tür paylaşımları kaldırıyor" yanıtını verdi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman SABAH'ın sorularını yanıtlarken, "Meta'nın uluslararası dijital şirketlerin ülkelerin hukukunu, yönetim yapılarını, moral ve ahlak değerlerini yok sayarcasına yürüttükleri uygulamalarını asla kabul etmiyoruz. Instagram'ın çifte standartlı tavrından bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.