Instagram yasağıyla ilgili son dakika haberleri sosyal medya kullanıcıları tarafından yakından takip ediliyor. 2 Ağustos'ta katalog suçlar nedeniyle erişim engeli getirilen Instagram'ın ne zaman açılacağı merak konusu. AK Parti'li Hasan Basri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın açılıp açılmayacağı ve hangi şartlarda açılacağıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. İşte Instagram'la ilgili son gelişmeler.

Instagram Erişim Yasağı Neden Getirildi?

2 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a katalog suçlar nedeniyle erişim engeli getirildi. Katalog suçlar arasında çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve yasa dışı bahis gibi suçlar yer alıyor. BTK, bu tür içeriklerin internet ortamında yayılmasını önlemek amacıyla bu yetkiyi kullanarak Instagram'a erişim engeli kararı aldı.

AK Parti'den Yeni Açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Instagram yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yalçın, Türkiye'nin kanunlarına karşı tedbirlerin alındığını ve müzakerelerin olumlu sonuçlanması halinde Instagram'ın kurallara uyacağını ve kısa sürede açılacağını belirtti. Yalçın, "Suç olarak görülen bir yayını ABD'de sosyal medya üzerinden yapamazsınız. Hukuk önünde televizyon kanalları kurallara nasıl uyuyorsa sosyal medya mecraları da uymak zorundadır," ifadelerini kullandı.

Instagram Acılıs Tarihi

Bakan Uraloğlu: "Talepler Karşılanınca Yasak Kalkacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan toplantılarda ciddi bir aşama kaydedildiğini ve Instagram'ın Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alacağını belirtti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın talepleri karşılaması halinde erişim yasağının kaldırılacağını söyledi.

Bakan Tunç: "Herkes Kanunlara Uyacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram erişim engeli hakkında yaptığı açıklamada, katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayının söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisinin BTK'ya verildiğini belirtti. Bakan Tunç, "Türkiye Cumhuriyet devleti bir hukuk devleti. Herkes kanunlara uyacak. Türkiye'de yayın yapan sosyal medya kuruluşları, ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok," dedi.

Siber dünyada çocuklar tehlikede Siber dünyada çocuklar tehlikede

Instagram'ın Açılacağı Tarih ve Şartlar

Instagram'ın hangi şartlarda açılacağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınların erişimden çıkarılması halinde sorunun ortadan kalkacağını belirtti. Ayrıca, yargı makamlarına intikal eden hususlar ve kapatma kararına karşı açılan davaların birleştirilerek idareden savunma alınacağını ve sonrasında yargının karar vereceğini ifade etti.

İnstagram Son Durum

Instagram yetkilileri tarafından BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınların erişimden çıkarılması halinde erişim yasağının kalkacağı belirtiliyor. Yetkililer, engelin ne zaman kaldırılacağının Instagram'ın tutumuna bağlı olduğunu vurguluyor.

Instagram'ın Tutumu Önemli

Katalog suçlar arasında yer alan çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme ve Atatürk'e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması noktasında Instagram'ın tutumu belirleyici olacak. Instagram'ın, BTK'nın taleplerini karşılaması durumunda erişim yasağının kaldırılacağı belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi