Zekâ geriliğinin de sebeplerinin arasında iyot azlığı yer alıyor. Türkiye' de de orta düzeyde ve ciddi düzeyde iyot eksikliği ve guatr bölgesi rahatsızlıklarına sıklıkla rastlanıyor.
İyot Eksikliği Neye Sebep Olur?
İyot eksikliğinin en büyük zararı anne karnında bulunan fetüs ve yeni doğmuş çocuklar üzerine etki eder. Doğurganlık çağında olan kadında ve anne de mevcut olan iyot eksikliği, kısırlık, ölü doğum, dilsizlik, düşük, zeka geriliği, sağırlık, ve hamileliğe ait olan komplikasyonlara yol açabilir. Troid hormonları beyin gelişimine etki eder. Anne karnında olan ve yeni doğan döneminde bebek yeterli düzeyde iyot almamış ise zekâ geriliği meydana gelir. Düşük doğum oranları artar ve çocukluk çağı ölüm sıklığı bu dönemlere ait olan diğer komplikasyonların nedenidir.
Tuz Vücuttaki Dengeleri Düzenler
Tuz, hücrelerde asit birikimini azaltarak vücutta biriken toplam alkali - asit dengesini düzenler nitelikte. Başka bir söyleyiş ile vücuttaki PH seviyesinin dengelenmesini sağlar. Kanda bulunan asit oranının artması, bağışıklık sisteminin dengesinin bozulmasından, böbrek rahatsızlıklarına ve Alzheimer dâhil pek çok hastalığa sebep olur.
İyotlu Tuz Çocuk Ve Yetişkin Sağlığı Açısından Önem Teşkil Eder
Hormon üremenin yanı sıra büyüme ve gelişme açısından son derece önemli bir elementtir. Vücut bunu kendi üretemediği için dışarıdan besinler ile alınması gerekiyor. İyot eksikliği beraberinde pek çok hastalığı meydana getirir. Bebeklerde zekâ geriliği, sağırlık, cücelik ve daha pek çok hastalığa yol açar. Türkiye' de yapılan araştırmalara göre zekâ geriliğinin nedeni genellikle annelerin gebe iken iyot kullanmamasından dolayı meydana geliyor.
Fazla Tuz Tüketimi Zararlı
Tuz tüketilmesi yeteri oranda olmalıdır. Aşırı miktarda tuz tüketimi yapmak son derece ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Ciddi anlamda tuz tüketiyorsanız muhtemelen sizi büyük hastalıklar bekliyordur. Bu hastalıkların başında yüksek oranda kan basıncı yani hipertansiyon geliyor. Bunun yanı sıra sodyum, vücudun su tutmasına yani dehisrasyona sebep oluyor. Kalp yetmezliğine, akciğer hastalığına, böbrek hastalıklarına ve eklem rahatsızlığına sebep oluyor.
Fazla Oranda Sodyum Hastalık Riskini Arttırıyor
Sodyum vücutta bulunan kalsiyum emilimini ve kullanım şeklini oranını engeller. Bunun neticesinde kemik kütlesinin yok olması ve kemiklerde bulunan gözenek miktarının artmasına neden oluyor. Menopozdan sonra kadınlar, diyabetli olanlar ve kemik erimesi riskini taşıyan bireyler yaşlılar tuz tüketimi konusunda son derece dikkatli davranmaları gerekiyor.
Kaya Ve Himalaya Tuzları
Sağlıklı olduğu söylenen kaya tuzları, Himalaya tuzları gibi tuzlar iyot içermediğinden dolayı birtakım hastalıklara yol açar. Bu tuzlar iyot eksikliği sorunun devam etmesine yol açar. İyot eksikliği de zeka geriliğine ve beynin gelişmemesine yol açar. Günlük tüketilmesi gereken iyot miktarının altında ki iyot tüketimi sağlığa zarar verebiliyor. Deniz suyunda sabit oranda iyot olduğundan dolayı deniz ürünleri iyot açısından son derece zengin olan besinlerdir. Toprakta ve suda bulunma oranları bölgelere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Bu sebepten ötürü deniz ürünlerinin dışında tüketilen besinlerin iyot içeriği birbirinden oldukça farklıdır. İyotlu tuz hastalıkları gidermede kullanılan en etkili ve en ucuz yoldur. Yaklaşık olarak 80 yıldır iyotlu tuzun faydaları biliniyor ve tüketiliyor.