Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan alınan yeni geçici verilerde bu yıl en çok küçük tekneyle gelenler sırasıyla Afgan, İran ve Türk vatandaşları oldu.

Bu yıl şu ana kadar küçük teknelerle gelenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düşüş gösterdi.

HER DOKUZ KİŞİDEN BİRİ

Türk vatandaşları artık İngiltere'ye küçük teknelerle gelen en yaygın insan gruplarından biri oluşturuyor. 2023'te şu ana kadar yaklaşık dokuz kişiden biri İngiltere’ye umut yolcuğuna çıkıyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan alınan yeni geçici verilere göre Arnavutlar yüzde 28 oranıyla geçen yıl en çok gelen grubu oluştururken bu yıl alınan önlemlerin sonucunda yüzde 3’e düştüğü kaydedildi.

AFGANLAR EN BÜYÜK GRUBU OLUŞTURDU

Afganlar ise, 1 Ocak'tan 29 Kasım 2023'e kadar gelenlerin en büyük grubunu oluşturuyor. Toplam gelenlerin yüzde 20'sinin Afganların oluşturduğu tablo 2022'nin istatistikleriyle de benzerlik taşıyor.

Bir sonraki en büyük grup ise geçen yılki yüzde 13'ten biraz düşüşle yüzde 12 ile İranlılar oldu.

ingiltere 2

TÜRKLERİN ORANI YÜZDE 11 YÜKSELDİ

Ancak Türklerin oranı 2022'de yüzde 2'den 2023'te şu ana kadar yüzde 11'e yükseldi.

Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle gelen insanların milliyetlerinin karışımı yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Nispeten az sayıda geçişin kaydedildiği 2018 ve 2019 yıllarında gelenlerin çoğu İran vatandaşıydı. 2020'de İranlılar gelenlerin yüzde 28'ini oluştururken, onu Iraklılar yüzde 19, Sudanlılar yüzde 11 ve Suriyeliler yüzde 9 oranında izledi.

İranlılar ve Iraklılar, 2021'de gelenlerin yarısından fazlasını sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 22 oluştururken, geri kalan kısmı yine karışık ülkelerden oluştu.

2022'de İran ve Irak vatandaşları sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 10'a düşerken Arnavut yüzde 28’e ve Afgan yüzde 20’ye yükselen milletlerden oldu.

ingiltere-3

ARNAVUTLAR DÜŞTÜ TÜRKLER YÜKSELDİ

Şu ana kadar 2023'e ait veriler, Arnavutların gelişlerinde keskin bir düşüş ve Türkiye'den gelenlerin oranında bir sıçrama ile yeni bir trendin ortaya çıktığını gösteriyor.

Japonya’da Filistin’e destek gösterisi Japonya’da Filistin’e destek gösterisi

Tüm rakamlar, İçişleri Bakanlığı tarafından uyruğunun kaydedildiği toplam gelen sayısına dayanmaktadır.

2022 yazında İngiltere'ye küçük teknelerle gelen Arnavut vatandaşlarının sayısında yaşanan artışın ardından, her iki ülkenin hükümetleri, insanların bu yolculuğa çıkmasını önlemek için birlikte çalışma konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma, Birleşik Krallık sınır kuvveti personelinin Arnavutluk'un başkentindeki Tiran havaalanına yerleştirilmesini, üst düzey polis memurlarının değişimini ve ortak bir göç görev gücünün oluşturulmasını içeriyordu.

Bu yıl küçük teknelerle gelenlerin sayısı şu anda 29 bin 090 olup, geçen yıla göre yüzde 34 düşüş gösterdi.