Dünya

İngiliz sömürgesi Avustralya’da Kral Charles’a tepki: Bizden çaldığını geri ver!

Dünyanın en çok “sömüren” ülkesi İngiltere, sömürgelerinden dışlanıyor. İngiltere Kralı III. Charles, Avustralya ziyaretinde bir Aborjin yerlisi tarafından tarihe geçecek tepkiyle karşılandı. Yerli, krala; “Benim kralım değilsin! Topraklarımızı sömürdün. Bizden çaldıklarını geri ver!” diye bağırdı.

Abone Ol

Dünya tarihinin en çok sömüren ve en çok nefret edilen ülkesi İngiltere, eski sömürgelerinden tepki görmeye devam ediyor. İngiltere Kralı III. Charles, sömürgesi Avustralya’ya yaptığı ilk ziyarette tarihe geçecek bir tepkiyle karşılandı. İngiltere Kralı, yasal olarak Avustralya’da “devlet başkanı” olarak geçiyor.

Kral Charles, eşiyle birlikte gittiği İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerden Avustralya’da, yüzyıllarca sömürdüğü ve soykırıma uğrattığı yerli Aborjinler tarafından protesto edildi.

“Sen bir soykırımcısın!”

Ziyaretinin ikinci gününde Avustralya Parlamentosu’nda bir konuşma yapan İngiliz Kralı, konuşma sırasında tepkiyle karşılaştı. Bir Aborjin yerlisi olan Senatör Lidia Thorpe; ‘’Sen benim kralım değilsin! ’Sen bir soykırımcısın, topraklarımızı yok ettiniz. Burası senin toprağın değil! Bizden çaldıklarını geri ver!” diye bağırdı.

İngiltere Avustralya’yı 3 asırdır sömürüyor

Bu tepki, İngilizlerin kıtada yaptığı sömürü ve asimilasyonu yeniden gündeme getirdi. Avustralya, önce 17. Yüzyılda Hollandalılar tarafından, ardından 18 ve 19. Yüzyıllarda İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiş ve alabildiğine sömürülüp dönüştürülmüş, özellikle kıtanın yerli halkı Aborjinler üzerinde hem soykırım hem asimilasyon uygulanmıştı. İngiltere yaklaşık üç yüzyıldır Avustralya’yı sömürüyor.

Tepkisinin ardından güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan senatör Thorpe, törenin başında okunan milli marşa da katılmayıp arkasını döndü.

“Egemenliğimizi ve topraklarımızı krala vermedik”

Bağımsız senatör Thorpe, hükümet ile yerliler arasında bir anlaşma yapılması için uzun zamandır çaba gösteriyor. Avustralya yerlilerle hükümet arasında bir anlaşmanın bulunmadığı tek eski Britanya kolonisi olarak dikkat çekiyor. Aborjinler ve diğer yerli halklar, hiçbir zaman topraklarını ve egemenliklerini Britanya Kraliyetine devretmediklerini savunuyor.

Avustralya, Kralın devlet başkanı olduğu Milletler Topluluğu üyesi bir ülke.

Yerli senatör Thorpe, toplantı öncesi "Avustralya’nın cumhuriyet olması" gerektiği yönünde bir bildiri yayınlamıştı.