Ekonomi

İndirimli öğrenci kartına yaş sınırı! İBB'den yeni karar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Temmuz ayı son meclis toplantısında önemli kararlar aldı. Toplantıda, kentsel dönüşümden ulaşım politikalarına kadar birçok konuda oy birliği ve oy çokluğuyla alınan kararlar açıklandı. Bunlardan en ilgi çekici olansa toplu taşımada öğrenci kartına gelen kısıtlama oldu. İşte yeni düzenleme ile öğrenci kartına gelen yaş sınırı.

Abone Ol

İBB meclisinde alınan karar çerçevesinde, İstanbul Kart yönetmeliğindeki öğrenci tanımı değiştirildi. 30 yaşından gün almış olan kişiler, artık indirimli öğrenci kartını kullanamayacaklar. Ancak, 30 yaşını geçen öğrencilere tam karta oranla %10 indirim, aylık abonmanda ise %82 indirim sağlanacak. Bu karar, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özkan, SGK kayıtlarına ulaşmada yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “2019 yılından beri verilere ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. 30 yaşını geçen öğrencilerin %10 indirim hakları olacak. 2019’dan sonra toplam öğrenci sayısında azalma olmasına rağmen, 30 yaş üstü öğrenci sayısı hayatın olağan akışına aykırı şekilde 122 binden 270 bine yükseldi. Bu durum, hayat pahalılığı nedeniyle alım gücünün düştüğünü gösteriyor” şeklinde konuştu.

AK Parti'den tepki

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise, “Öğrencilikte yaşa takılanlar diye bir kategori oluşturdular. Öğrenmenin yaşı yoktur ama İBB’ye göre öğrenmenin yaşı var. Bu karara iki elimi kaldırarak hayır diyeceğim ve İstanbul’da yaşayan öğrenci kardeşlerimizi bu uygulamaya karşı sessiz kalmamaya davet ediyorum” dedi.

İş arayanlara ulaşım desteği

İmamoğlu'nun Seçim Vaatleri Gerçekleşiyor
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim öncesi vaatlerinden biri olan “iş arayan İstanbul Kart” teklifi de mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Bu kapsamda, bölgesel istihdam ofislerine iş başvurusu yapanlar, başvuruya giderken 3 ay süreyle günde 4 kez ücretsiz toplu ulaşım desteği alacaklar.

Kentsel dönüşüm ve kira yardımları

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak da önemli kararlar alındı. Riskli yapılarda yeniden yapım maliyetlerine destek sağlanması ve ilçe belediyeleriyle hızlı tarama ile bina incelenmesinde ortak hizmet protokolünün yapılması kararı oy birliğiyle kabul edildi. İBB, hızlı tarama yöntemiyle en riskli bulduğu grupta yer alan binalar için yaptığı kentsel dönüşüm kira yardımlarını 7 bin TL’ye çıkaracak. Ayrıca, İstanbul’da ikamet edenlere 18 ay boyunca verilen 4 bin 500 TL olan kira yardımı da 7 bin TL’ye yükseltilecek.