Cumhur Altıok yazıyor
CHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi ile işbirliğine gitti. İktidar ile CHP arasındaki normalleşme ya da yumuşuma birlik yönetimine yansımadı. Yeni yönetimde tek bir tane bile Cumhur İttifakı temsilen belediye başkanı bulunmuyor.
Birlik yönetimine CHP’nin destek vererek aldığı isimler şöyle: DEM Parti’li Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, İYİ Parti’li Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ile YRP’li Şanlıurfa Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar.
Seçim sonuçlarında dikkat çeken bir ayrıntıda İmamoğlu’nun birinci ve ikinci başkan vekili olarak seçilen isimlerin CHP’deki kurultay sürecinde eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen isimlerin olması…
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar birinci başkan vekili, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ikinci başkan vekili seçildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın TBB Başkanlığı konusunda ısrarcı olmaması ise dikkat çekti. Yavaş’ın Tarihi Kentler Başkanlığı’na seçilmesi bekleniyor.
CHP’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında kurultayda İmamoğlu’nun desteklediği Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesi “yönetimde çift başlılık var, vekaleten genel başkan, asıl başkan İmamoğlu” tartışmalarına yol açmıştı. Özel yerel seçimlerden aldığı motivasyonla birlikte liderliğini pekiştirmek için büyük bir çabaya girdi.
Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kurduğu diyalog ile liderlik yarışında öne geçti.
TBB seçimi parti yönetimini de belediyeler ve meclis olarak bölecek yorumları şimdiden yapılıyor. İmamoğlu tüm belediyeleri yönetirken Özel, Meclis sınırları içinde kalacak.
Sonuçta projelerini hayata geçirmek isteyen tüm başkanlar İmamoğlu’nun kapısını çalacak. Her CHP’li bilir ki delege üzerindeki güç belediyelerden geçer. Henüz yapılacağı kesinleşmeyen ancak ekim ayında yapılması planlanan tüzük kurultayında ve sonraki süreçte bakalım neler olacak. Partideki güç dengeleri kimin elinde kalacak.