Yönetmelikle, ikinci el araç satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi herkes için zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluş aracılığıyla, satış bedeli ve mülkiyetin eş zamanlı değişimi sağlanacak. Kredi ile yapılan ödemelerde ise kredi tutarı haricindeki ödemeler bu sistem üzerinden gerçekleşecek.

6 ay ve 6,000 kilometre sınırı

İkinci el araç satışında 6 ay ve 6,000 kilometre sınırı uygulanmaya devam edecek. Bu sınırla birlikte, araçların tavsiye edilen güncel satış fiyatı üzerinden ilanla pazarlanması, 1 Ocak 2025’e kadar mümkün olmayacak. Bu kurala uymayan ilanları yayımlamadan önce uyarmakla yükümlü olacak aracı kurumlar, tüm ilan ve ilan sahiplerine ilişkin bilgileri Ticaret Bakanlığı’na bildirecek.

Yetki belgesi olmayanlar ilan veremeyecek

Yeni düzenlemeye göre, ticari kapsamda ikinci el araç pazarlama veya satışı yapabilmek için yetki belgesi şartı getirildi. Bir takvim yılı içinde üçten fazla araç satışı, ticari faaliyet olarak kabul edilecek ve yetki belgesi olmadan bu faaliyet yapılamayacak. Yetki belgesi başvuruları ise Ticaret Bakanlığı’nın Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

Sıfır araçlarda teslim süresi 45 günü aşamayacak

Sıfır araç satışlarında teslim süresi 45 günle sınırlandırıldı. Sipariş usulü satışlarda alıcıya teslim süresi ve koşullar elektronik ortamda ya da yazılı olarak belirtilecek. Ayrıca, alıcı, siparişi 14 gün içinde herhangi bir cezai şart ödemeden iptal edebilecek.

Ekspertiz raporunda yeni düzenlemeler

Sekiz yaş veya 160,000 kilometre üzerindeki araçlar için ekspertiz raporu zorunluluğu kaldırıldı. Bu sınırın altındaki araçlarda ise motor, şanzıman ve elektronik sistemler gibi kritik parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar en geç 45 iş günü içinde giderilmek zorunda olacak.

Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (19 Eylül 2024) Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (19 Eylül 2024)

Elektronik ihale kuralları belirlendi

Yeni yönetmelik, elektronik ortamda yapılan ihalelere de şeffaflık getirdi. İhale platformlarında, ihale fiyatının rekabet kurallarına uygun belirlenmesi ve satıcının ya da platform işletmecisinin ihaleye katılamaması gibi kurallar uygulanacak. Ayrıca, ön değerleme yapılan araçlar için verilen ilk teklifin, nihai tekliften en fazla %5 farklı olabileceği düzenlendi.

Yeni yönetmelik, ikinci el araç satışlarında hem tüketiciyi hem de satıcıyı koruma amacını güderken, sektördeki kayıt dışı ve haksız ticari uygulamaları da engellemeyi hedefliyor.

Editör: Elif Erbay