NATO, Kosova'da bulunan Barış Gücü'ne (KFOR) yönelik saldırıları kınadı ve şiddet olaylarına derhal son verilmesini talep etti. KFOR, belediye binası önünde kalabalığı göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı, protestocular KFOR birliklerine sert cisimler atarak karşılık verdi. Göstericiler, belediye binasının önündeki ara sokaktan KFOR birliklerine saldırmaya devam ediyor.

İNSANLAR YARALANDI

Çatışma sırasında ateş edildiği, bölgede bir Kosova Polis aracının ateşe verildiği ve her iki tarafın da yaralandığı kaydedildi.

"BU KABUL EDİLEMEZ"

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada, “Suç çetelerine dönüşen Sırp yasa dışı yapılar Kosova polisine, KFOR görevlilerine ve gazetecilere saldırdı. Bu kabul edilemez şiddet eylemleri herkes tarafından kınanmalıdır. (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic’in Kosova’nın kuzeyini istikrarsızlaştırma yönündeki emirlerini yerine getirenler adaletle yüzleşmeli.” Dedi.

11 İTALYAN ASKERİ YARALI

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabı üzerinden Kosova'daki son olaylara ilişkin şunları söyledi: “Kosova'da Sırp göstericiler ile Kosova polisi arasındaki çatışmalarda yaralanan KFOR misyonu askerlerine dayanışmamı belirtmek istiyorum. Aralarında 3'ü ağır ancak hayati tehlikesi olmayan 11 İtalyan askeri de var. İtalyan askerleri, kendilerini barışa adamaya devam ediyor.” Kosova Başbakanı Kurti ise “İkimiz de içinde bulunduğumuz zamanın, (Kosova ile Sırbistan arasında varılan) Temel Anlaşma’nın uygulanmasını ve kuzeydeki durumun sakinleştirilmesini gerektirdiği konusunda hemfikirdik.” Dedi. Kosova Gazeteciler Derneği (AGK), Sırpların gün içinde bölgede çok sayıda gazeteciye ve araçlarına saldırdığını bildirdi. AGK tarafından basına gönderilen görüntülerde, gazetecilerin aracının yandığı ve çok sayıda başka aracın da hasar gördüğü gözler önünde yer alıyor.

NATO ÇAĞRIDA BULUNDU HAKKINDA KONUŞULDU

NATO, Kosova'da Koalisyon Barış Gücü'ne (KFOR) yönelik saldırıları kınadı ve şiddet olaylarına derhal son verilmesini talep etti.