İhbar süresi çalışma suresinden sayılır mı? İhbar süresi fesih karşı tarafa ulaşımı sağladığında başlar ve çalışma süresinden sayılmaz.  İhbar süresi işveren ve aynı zamanda işçiyi kapsamaktadır. Bunun için ise belirli bir süre geçmek zorundadır. İş sözleşmesi eğer belirsiz bir süre kapsamında yapılmış ise işten çıkarılma esnasında veya istifadan önce karşı tarafa mutlaka bildirilmesi gerekmektedir. Karşı tarafa bildirildikten sonra ise ihbar süresi başlamaktadır. Karşı tarafa bildirdikten hemen sonra ise mutlaka ihbar süresi başlar. Genellikle ise ihbar süresi bu şekilde ayarlanır
  • Bir kişi çalıştığı yerde 3 seneden fazla çalışmış ise 8 hafta
  • Bir kişi çalıştığı yerde bir buçuk yıldan 3 yıla kadar çalışma sağladığı ise 6 hafta
  • Bir kişi çalıştığı yerde 6 aydan bir buçuk seneye kadar çalışmasını sürdürmüş ise 4 hasta
  • Bir kişi çalıştığı yerde 6 aydan az çalışmış ise 2 hafta

İstifa Eden Bir İşçinin İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresi sadece işçiyi değil aynı zamanda işvereni de kapsamaktadır. Bu durumda kişinin neden işten ayrıldığı veya işten çıkarıldığı son derece önemlidir. Peki, istifa eden bir işçinin ihbar süresi ne zaman başlar. Bunun için bir tarih verilebilir ancak bazen tarih verilmediği durumlarda mevcuttur. Eğer tarih verilmez ise istifanın gerçekleştirildiği günün bir sonraki günü 2 4 6 veya 8 haftası sayılır. Eğer işçi işveren tarafından işten çıkarılır ise bu kişiye mutlaka iletilmelidir. İletilme gerçekleşmez ise ihbar süresi başlamaz. İşçiye bu durum iletildiğinde ihbar süresi ertesi gün başlamaktadır.

İhbar Süresine Uyulmaz İse Ne Olur?

Kişiler mutlaka ihbar süresine uyum sağlamalıdır. Peki ihbar süresine uyulmazsa ne olur? İhbar süresine uyum sağlanamadığı takdirde ihbar tazminatının mutlaka ödenmesi gerekmektedir. İhbar tazminatı ödenmez ise kişiler dava açabilir. İhbar tazminatı ödenirse ise sözleşme feshedilir. Peki, ihbar süresi çalışma suresinden sayılır mı? İhbar süresi çalışma suresinden sayılmaz ve fesih ne zaman gerçekleştirilir ise ertesi gün ihbar suresinden sayılmaya başlamaktadır.