Gündem

İBB’nin bütçesi 12 bakanlıktan fazla ama… 564 milyarlık bütçeden depreme yüzde 0,8 pay

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 12 bakanlıktan fazla olan bütçesi geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Bütçede kültürel etkinliklere kentsel dönüşümden yaklaşık iki katı harcanacak olması dikkat çekti. 564 milyar liralık bütçenin yüzde 0,8’ i deprem için harcanacak.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 564 milyar liralık 2025 bütçesi geçtiğimiz günlerde oy çokluğu ile kabul edilmişti. İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarının altıncı birleşimi, önceki gün Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane’deki belediye binasında gerçekleşti ve yeni bütçe kabul edildi.

Bütçe ve hedefleri ile ilgili bilgiler paylaşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, proje ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, bütçeyle ilgili olarak şu açıklamada bulundu: 

"5 yıl önce yaptığımız 2020 yılı bütçesini hatırlıyorum. O gün İBB, İETT ve İSKİ için toplam 36 milyar liralık bütçeyi, bu Meclis'e getirdiğimiz dün gibi aklımda. Aradan geçen 5 yılın sonunda yine buradayız ve size bugün 415 milyar liralık İBB bütçesi, İETT ve İSKİ bütçeleri ile birlikte toplamda 564 milyar liralık bir konsolide bütçe sunuyoruz".

Depreme sadece 3 milyar 700 milyon TL

 İBB’nin 564 milyar liralık bütçesinde kentsel dönüşüm projelerine ayrılan pay dikkat çekti. 564 milyar liralık bütçenin yüzde 0,8’i deprem için ayrılacak. Buna göre bütçede kültürel etkinlikler ve konser harcamalarına 5 milyar lira ayrılmışken, depremin kapıda olduğu günlerde şehrin en acil ihtiyaçları arasında yer alan kentsel dönüşüme yalnızca 3 milyar 700 milyon lira ayrıldı. İstanbul halkı deprem gerçeğiyle yaşarken, İBB kentsel dönüşüm bütçesinin yüzde 1’in altına düşürülmesi tepkilere yol açtı. İBB bütçesinin 2021’de yüzde 0,89’u, 2022’de yüzde 1,13’ü, 2023’te yüzde 1,59’u 2024’te yaklaşık yüzde 1’i kentsel dönüşüme ayrılmıştı.

İBB bütçesi 12 bakanlıktan fazla

İBB'nin 2025 yılı bütçesinin toplamına bakıldığında 12 bakanlığın mevcut bütçelerinin toplamından daha fazla olması dikkat çekiyor. Bu bakanlıklar şöyle: Aile Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.