Dünya

Hollanda'da ötanazi onayı verildi!

Hollanda'da Zoraya Ter Beek'in "akıl sağlığı sorunları" nedeniyle yaptığı ötanazi başvurusu kabul edildi.

Abone Ol

The Guardian gazetesinin haberine göre, 29 yaşındaki Zoraya Ter Beek'e "katlanılmaz mental acı" çektiği gerekçesiyle, yakın zamanda yasalarda "tıbbi yardımlı ölüm" olarak tanımlanan ötanazi uygulanacak. Ter Beek'in başvuru süreci yaklaşık 3,5 yıl sürdü ve "mental sağlık sorunları" nedeniyle ötanazi talebinin kabul edilmesi,Avrupa'da "yardımlı intihar" tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Ter Beek, psikolojik rahatsızlık gerekçesiyle yaptığı başvurunun kabul edilmesinin tartışmalara yol açmasını anlayışla karşıladığını belirtti, ancak Hollanda'da bu yasal hakkın 20 yıldır uygulandığını ve bundan yararlandığını ifade etti.Ölümcül hastalara ötanazi hakkı tanıyan ilk ülke olan Hollanda, "iyileşme umudu bulunmayan ve katlanılmaz acı çeken" kişiler için "tıbbi yardımlı ölüm" yasasını 2002'de kabul etmişti.

Zoraya ter Beek, Hollanda'nın Almanya sınırına yakın küçük bir köyde yaşayan 28 yaşında fiziksel olarak sağlıklı bir kadın. 40 yaşındaki erkek arkadaşına aşık olmasına ve iki kediyle yaşamasına rağmen, Beek, mayıs ayında ötanazi yapmayı planlıyor. Beek'in bu kararı, hayatı boyunca uğraştığı ruh sağlığı sorunlarından kaynaklanıyor. Bir zamanlar psikiyatrist olmayı hayal eden genç kadına, doktorlar önce sakinleştirici, ardından da kalbini durduracak bir ilaç verecek. Cenaze töreni yapılmayacak.