ABD elçisi Amos Hochstein, İsrail’in Lübnan'a yönelik egemenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan saldırıları sürerken ateşkes umuduyla Beyrut'a geldi.

Lübnanlı yetkililerle görüşen Hochstein, Lübnan'ın kaderini bölgedeki diğer çatışmalara bağlamanın ülkenin çıkarına olmadığını ve ABD’nin savaşı tamamen bitirmek istediğini belirtti. Hochstein, “bu çatışmaya kesin olarak son verecek bir formüle ulaşmamız gerekiyor" dedi.

Lübnanlı yetkililerle görüşme

İsrail ile Hizbullah arasında 7 Ekim 2023'te başlayan çatışmalar sürecinde Lübnan'a altıncı defa gelen Hochstein, Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Beyrut'taki konutunda görüştü.

Hochstein, Berri ile yaptığı görüşmenin "çok yapıcı" olduğunu belirtti.

Hochstein, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının çatışmanın çözümünün temeli olduğunu, ancak savaşan tarafların yalnızca 1701'e bağlı kalmasının "yeterli olmadığını" söyledi.

Hochstein, "Krizi kontrol altına almaya çalışarak 11 ay geçirdik ama başaramadık. Buraya her geldiğimde mevcut durumun bu şekilde devam edemeyeceği konusunda uyardım... bir çözüm mümkündü ama reddedildi ve durum korktuğumuz gibi kontrolden çıktı" dedi

İsrail’in şartları

Hochstein'ın ziyareti öncesinde geçen hafta Tel Aviv'in Washington'a, Lübnan'a karşı saldırılarını durdurma şartlarını ilettiği bildiriliyor.

Hochstein’in, reddedilmesi muhtemel İsrail taleplerini Lübnan tarafına ilettiği belirtildi.

Bu şartlardan biri İsrail ordusunun sözde Hizbullah güçlerini önleme gerekçesiyle Lübnan topraklarında "aktif uygulama" yapmasına izin verilmesi.

Ayrıca, İsrail'in 2006'daki savaşın sona ermesinden bu yana neredeyse her gün yaptığı Lübnan semalarında gözetleme uçuşlarını serbestçe yapmak istiyor.

Axios'a konuşan İsrailli bir yetkili, "Arttırılmış yaptırımlarla 1701'den bahsediyoruz. Ana mesajımız, Lübnan ordusu ve UNIFIL daha fazlasını yaparsa, tam tersi IDF daha azını yapacak " dedi.

Vietnam'ın yeni devlet başkanı belli oldu Vietnam'ın yeni devlet başkanı belli oldu

Öte yandan geçici Başbakan Necip Mikati de Hochstein'ı Beyrut'taki Büyük Saray'da kabul etti.

Editör: Burçin Çelikkol