Dünya tarihinin karanlık sayfalarında hep katliamlar, sürgünler, savaşlar ve ölümler vardır. Bunların en acısı ise dünyanın gözleri önünde, mazlum insanların yok edildiği, etnik, dibi kimlikleri sebebiyle emperyalist güçlerin taşeronları tarafından öldürüldüğü olaylardır. İşte bunların bir örneği olan Hocalı katliamı bugün 32. yılına girdi. 32 yıl geçti ama katliamın ve kaybedilenlerin acısı hala taze...

Hocalı Katliamı nedir?

Dünya, insanlık tarihinin en karanlık günlerinden birine uyandığında takvimler 26 Şubat 1992'yi gösteriyordu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermenistan, Dağlık Karabağ'ı topraklarına katmak için harekete geçti. Bu bölgede Azeri güçleriyle yaşanan çarpışmalarda Ermenilerin nihai hedefi, yüksek bir tepe üzerine kurulu olan Hocalı Kasabası'ydı. Kasaba, Karabağ'ın en önemli iki yerleşimini; Hankendi'yle Ağdam'ı birbirine bağlıyor ve askeri lojistik açısından büyük önem taşıyordu. Ermeni birlikleri, Hocalı'yı 1991-1992 kış aylarında sürekli top ateşine tuttu.

Kasaba, yaklaşık 160 hafif silahlı kişiden oluşan Azerbaycan Özel Polis Gücü Birlikleri tarafından savunuluyordu. Ayrıca 200 kişilik gönüllü savunma kuvveti de mevcuttu. Ermeniler, 26 Şubat'ta kuşatma altına alınan kasabaya, sivillerin bölgeden çıkışına müsaade etmeden girdi. Ermeni kuvvetlerinin başındaki isimlerden biri, Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'dı.

Hocalı Katliamı cezasız kaldı

Azerbaycan kaynaklarına göre, Dağlık Karabağ bölgesinde nihai saldırı sırasında 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişi katledildi, 487 kişi yaralandı. Resmi kaynaklar, bin 275 kişinin Ermenilerce rehin alındığını ve 150 kişinin de kaybolduğunu belirtiyor. İnsan hakları izleme örgütü, yaşanan olayı Dağlık Karabağ'ın işgalinin ardından, en büyük sivil katliam olarak nitelendirdi. Azerbaycan'da "Hocalı faciası", "Hocalı soykırımı", Ermenistan'da ise "Hocalı olayı" olarak anılan katliamla ilgili geride kalan 32 yılın ardından herhangi bir sorumlu cezalandırılmadı.

Dışişleri Bakanlığı anma mesajı yayınladı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Hocalı Katliamı'nın 32’nci yılı nedeniyle yayımlanan taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:

İstanbul baraj doluluk oranları İstanbul baraj doluluk oranları

“26 Şubat 1992 tarihinde, Ermenistan silahlı birlikleri tarafından Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde masum sivillere yönelik gerçekleştirilen katliamı lanetliyoruz. O gün yaşanan vahşet, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Hocalı’da öldürülen 613 kardeşimizin ve o gün yaralanan, esir alınan veya kaybolan tüm Azerbaycanlıların acısı hala yüreğimizdedir. Hocalı Katliamı’nda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, Azerbaycan halkına taziyelerimizi yineliyoruz.”