Gündem

Hizbullah İsrail’in kuzeyini 170 Katyuşa füzesiyle vurdu

Hizbullah, İsrail’in kuzeyini bugün öğlen saatlerinde 170 Katyuşa füzesiyle vurdu. İsrail’in ünlü ‘Demir Kubbe’si füzelerin sadece bazılarını düşürebildi. Saldırının ardından İsrail’de sirenler çaldı.

Abone Ol

İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilim artarak sürüyor. Hizbullah, İsrail’in iki aşamalı elektronik saldırısı ve savaş uçaklarıyla yaptığı bombardımana, bu ülkenin kuzeyine 170 Katyuşa füzesi atarak cevap verdi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 60 roket atıldığı belirtildi. Ülkenin kuzeyindeki Safed şehri ve Celile bölgesi ile çok sayıda yerleşim yerinden siren sesleri yükseldi. 

Roketlerden sadece bazılarının İsrail’in meşhur “Demir Kubbe”si tarafından havada imha edildiği, diğerlerinin hedefi bulduğu aktarıldı. Bu durum, İsrail’in çok övündüğü “Demir Kubbe”nin güvenilirliğini ve çalışmasını önümüzdeki günlerde yeniden sorgulanır duruma getirdi. 
Hizbullah’ın ilk aşamada attığı 60 roketin ardından, İsrail topraklarına 70 roket daha fırlattığı, bunların da sadece bazılarının düşürüldüğü öğrenildi. 

Hizbullah bugün son olarak İsrail'in kuzeyindeki Meron Dağı bölgesine 40 roket daha fırlattı. Böylece Hizbullah, İsrail’e bugün toplamda 170 roket atmış oldu. 

İsrail yönetimi, sığınaklara yakın noktalarda bulunmaları yönünde halka uyarılar yapıyor. Safed kenti, Celile'deki birçok kasaba ve Golan Tepeleri'nin kuzeyindeki Ortal'da Lübnan'dan roket ateşleneceği yönünde uyarı sirenleri çalmaya başlamıştı.

İsrail, dün ve bu sabah Lübnan’ın güney bölgelerini bombalamış, Hizbullah'a ait 30 füze platformu, altyapı hedefleri ile 150 füze rampasının vurulduğunu açıklamıştı.

2 İsrail askeri öldürüldü

Öte yandan dünden itibaren İsrail’in kuzey sınırı yakınlarında Hizbullah milisleriyle çıkan çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğü öğrenildi. Hizbullah kaynaklarınca yapılan açıklamalarda, Hizbullah dün sabah saatlerinden itibaren İsrail topraklarına 17 saldırı gerçekleştirdi. 
İşgal güçlerinin, bu operasyonların ikisinde önemli kayıplar verdiği kaydedildi. İsrail ordusu dün sabah yaptığı açıklamada yukarı Celile`deki el Merç Askeri Üssü`ne tanksavar güdümlü füzelerle düzenlenen saldırı sonucunda, Golani Tugayı`nın 51. Taburu`ndan 1 İsrail askerinin öldürüldüğünü ve 8 askerin de yaralandığını bildirdi.
Hizbullah`ın insansız hava araçları ile gerçekleştirdiği ikinci operasyonda ise Ya`ara`daki İsrail askeri noktalarının hedef alındığı bildirildi. İsrail ordusu, saldırı sonucunda 91. Tümen`in 300. Bölge Tugayı`nın 299. Taburu`nda görev yapan lojistik bölüğü komutanının öldürüldüğünü ve 1 askerin de yaralandığını aktardı. İsrail ordusu, Hizbullah`ın dünkü saldırıları sonucunda toplam 2 ölü ve 9 yaralı olduğunu bildirirken, İsrail medya kuruluşları ise 2 ölü, 16 yaralı olduğunu duyurdu.

Hizbullah’ın 2 numarası öldürüldü

Bu arada İsrail’de yayın yapan Canal 12 Televizyonu, Beyrut’un Hizbullah’ın üssü olarak bilinen Dahiye Mahallesine yapılan İsrail saldırısında Hizbullah’ın üst düzey komutanı olan İbrahim Akil'in öldürüldüğünü duyurdu.

İbrahim Akil'in 5 çocuğunun da saldırıda hayatını kaybettiği bildirildi.

Öte uyandan Öldürülen bu ismin, İsrail tarafından başına 7 milyon dolar ödül konan İbrahim Akil olduğu ortaya çıktı. Akil, Hizbullah’ın 2 numaralı konumu olan genel sekreter yardımcılığı görevindeydi.

Şam'da suikast

Ayrıca Şam'da da Irak Hizbullah Tugayları komutanlarından Ebu Haydar El Hafaci, düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. El-Hafaci için Bağdat'ta cenaze merasimi düzenlenecek.