ARZU ERDOĞRAL / HABER ANALİZ 

Hizbullah’ın geçtiğimiz günlerde İHA’larla İsrail’in askeri tesislerini vurmasını önleyemeyen ‘Demir Kubbe’, dün geceki saldırıları da önleyemedi. İsrail’in çok güvendiği Demir Kubbe’nin, sanıldığı kadar güçlü ve güvenilir olmadığı değerlendirmeleri yapılmaya başlandı. 

Dün gece Hizbullah, İsrail’in Jatun bölgesinde yeni kurduğu 146. Tümen’i Katyuşa füzeleriyle vurmuş, çok sayıda füze Demir Kubbe engelini geçerek hedefe ulaşmıştı. Demir Kubbe’yi geçerek hedefe ulaşan füze sayısının 30 olduğunu söyleyen kaynaklar var. 

Ölü yok fakat…

Saldırının ardından Hizbullah; “146. Tümen’i vurduk” açıklamasını yaparken, İsrail Ordu Sözcüsü ise açıklamasında; “Ölü yok” dedi. Ölü olup olmadığı henüz belli değil ya da İsrail’in ölü sayısını gizliyor olabilir, zira füzelerin düştüğü bölgelerde yoğun bir ambulans hareketliliği de gözlendi. Yine de ölü olmasa bile, çok sayıda füzenin hedefi tam isabetle vurması, ölü olmasından daha önemli anlamlar taşıyor. 

Uzmanlar, bu durumun İsrail’i Demir Kubbe’yle ilgili radikal kararlar almaya yöneltebileceğini, sistemin sil baştan ele alınabileceğini değerlendiriyor. 

Diğer yandan, askeri tesislere düşen Hizbullah füzelerinin İsrail ordusunda moral çöküntüye yol açtığı da bildiriliyor. 

Hizbullah Demir Kubbe’yi “çözdü” mü?

Yerleşim bölgelerine düşüp hasara ve can kaybına neden olan füzelerinse Yahudi halk üzerinde panik etkisini artırdığı, İsrail’i terk edip gitmek isteyenlerin sayısında patlama yaşandığı öğrenildi. 

ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz

Hizbullah’ın son iki saldırısında da Demir Kubbe’yi delmesi, İran yanlısı örgütün, İsrail’i koruyan sistemi çözdüğü ve açıklarını yakalayıp kullanmaya başladığı yönünde yorumları da beraberinde getirdi. 

Diğer yandan, Hizbullah’ın neredeyse tüm füzelerin İsrail’e düşmesi bazı olasılıkları da devreye sokuyor. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, İsrail’in Katyuşa füzelerini kasıtlı olarak engellemediği, böylelikle Lübnan’a saldırmak için kendince meşru bir bahane bulduğu iddiasını ortaya attılar.

Editör: Ömer Göyce