Hırvatistan halkı, ülkede 2024 yılında gerçekleşen yüzde 4.5 enflasyonu çok yüksek bularak, fiyat artışlarını protesto etmek için dün “tüketici boykotu”na gitti.

Hırvatistan Boykot

MARKETLER, AVM’LER BOŞ KALDI

Bir Facebook hesabından organize edilen boykot girişimi tüm ülkede Hırvatların uyduğu bilinçli bir harekete dönüştü ve ülke genelinde benzin istasyonları, mağazalar, süpermarketler, AVM’ler boş kaldı. 

Hırvatlar yıllık yüzde 4.5 enflasyonu boykot ededursun, Türkiye’de ise 2024’te yıllık enflasyon, TÜİK verilerine göre yüzde 44.38, bağımsız akademisyenlerden kurulu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre yüzde 83.4 olarak gerçekleşmişti. 

SİYASİ PARTİLER VE DERNEK DESTEK VERDİ

Hırvatistan genelinde halk, hayat pahalılığını protesto etmek amacıyla, dün sabahın erken saatlerinden itibaren mağazaları, süpermarket zincirlerini ve benzin istasyonlarını boykot etmeye başladı. 

Bir sivil toplum kuruluşunun Facebook hesabı üzerinden örgütlenen Hırvat halkının bu eylemine tüketiciyi koruma dernekleri ve siyasi partiler de destek verdi.

Hırvatistan tarihinde böyle bir tüketici boykotu ilk kez düzenlendi. Bu nedenle ülkedeki tüm süpermarketler, mağazalar, benzin istasyonları gibi yerler boş kaldı.

Boykotun organize edildiği "Halo, Inspektore" adlı Facebook grubunda yayımlanan mesajda; “Son 2 yılda hiçbir AB ülkesi, başta gıda fiyatları olmak üzere böyle bir fiyat artışı ile karşı karşıya kalmadı. Üstelik artışlar durmuyor ve yeni zamlar duyuruluyor. Bu fiyat artışları, on binlerce vatandaşımız için artık dayanılmaz hale geldi” dendi.

Hedefin, fiyatların aşırı bir şekilde artışını önlemek olduğu kaydedilen açıklamada; "Piyasanın karmaşık bir mekanizma olduğunun ve tek bir boykotla fiyatların bir gecede düşmeyeceğinin farkındayız ama bu aşırı artış durdurulabilir ve durdurulmalı” ifadesi kullanıldı.

Hırvatistan Market

Otel faciasında 6 kişi tutuklandı Otel faciasında 6 kişi tutuklandı

BOYKOT ETKİSİNİ HEMEN GÖSTERDİ, FİYATLAR AŞAĞI İNDİ!

Boykotla ilgili gelen bilgiler, Hırvatistan’da halkın boykota başlamasını izleyen saatlerde bazı süpermarketler fiyatları aşağıya çekti. 

Bazı Hırvatlar, boykotun tek günle sınırlı kalmaması, daha uzun süreye yayılması gerektiğini dile getiriyor. Sendika ve dernekler ise Euro bölgesinde enflasyonun en yüksek olduğu ülke olan Hırvatistan’da tüketicilerin korunması için KDV’nin azaltılması ve yerel üreticilere teşvik gibi somut önlemler talep etti.

Editör: Figen Karadeniz