Gündem

Haydar Özkan: Yasa hayvan refahına değil öldürülmesine yönelik!

Hayvan Hakları Yasası genel kuruldan geçti. Bu sonuç birçok tartışmaya zemin hazırladı. Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan yeni yasayı Samimi Haber'e değerlendirdi.

Abone Ol

HAYKONFED Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, geçtiğimiz günlerde Genel Kurul'da kabul edilen ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran Hayvan Hakları Yasası hakkında Samimi Haber'e özel değerlendirmelerde bulundu. Yasa hakkında eleştirilerde bulunan Özkan, yasanın hayvan refahı yerine, öldürülmesine yönelik olduğunu belirtti.

Yasa, yaşatmaya değil, öldürmeye yönelik

Haydar Özkan, yeni yasanın hayvanların yaşatılmasına veya çözüm üretilmesine yönelik değil, tam tersine hayvanların öldürülmesine yönelik olduğunu ifade etti. Özkan, 1910 yılından bu yana süregelen öldürme kültürünün devam ettiğini ve bu yasanın da bu geleneği sürdürdüğünü söyleyen Özkan, "Çözüm öldürmek değil, kısırlaştırmaktır. Ancak bu yasayla da hayvanlar öldürülecek, kontrolsüz üreme devam edecek." dedi​.

Yasa hayvan refahını ve vatandaş muzdaripliğini çözmüyor

Özkan, yasanın hayvan refahını ve vatandaşların hayvanlarla ilgili sorunlarını çözmediğini belirterek, yasa kapsamında köylerdeki hayvanlar ve kaçak üretimle ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını vurguladı. Yasanın amaçlarının tamamen hayvanları öldürmeye yönelik olduğunu savunan Özkan, "Hem hayvanların üremesi devam edecek hem de vatandaşın muzdaripliği devam edecek. Bu yasa her ikisine de çözüm olmayacak." şeklinde konuştu​.

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu

Özkan, CHP'nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmasını desteklediğini ifade etti. Özkan, muhalefet partilerinin yasaya karşı verdikleri mücadelenin takdir edilmesi gerektiğini belirterek, "Muhalefet siyasi partileri gerçekten büyük mücadele verdiler. Olağanüstü gayret ettiler ama maalesef iktidarın ve iktidar ortağının vicdanı bunu kabul etmeyenlerin katılmadığı son görüşmede, dün geceki görüşmede oy çokluğuyla kabul edildi. Şimdi burada da Sayın Özgür Özel'in zaten sosyal medyada tweetini gördük. Ondan önce de söylevlerinde bizzat belirtmişti, Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız diye. Zaten yapılan, çıkartılan kanun asla ve asla hem hukuken hem de insani boyuttan kabul edilir bir kanun değil. İnşallah bizler de Özgür Bey'e bu noktada, Sayın Genel Başkana desteklerimize devam edeceğiz. Asla ve asla da hayvanlarımızı alın, öldürün demeyeceğiz. Çözüm, doğanı öldürmek değil, doğmayı engellemektir." dedi​.

Her tarafı tuzakla dolu bir yasa

Haydar Özkan ötenazi kavramının yasadan çıkarılmadığı gibi tuzaklarla gizlenmiş olduğunu öne sürdü. Özkan, "Her tarafı tuzakla dolu bir yasa geldi şimdi önümüze. Beşinci maddesi bir tuzak, hayvanlar ötenazi çıktı dediler. 5996'ya atıfta bulundular. Üçüncü bölüm, dokuzuncu madde, üçüncü fıkra, ötenaziyle öldürebilirsin diyor. Bakın, ötenaziyi çıkardık dediler. Daha tehlikeli kelimeler yasalaştırdılar. Avrupa Birliği Sözleşmesi ile 2003 yılında imzalanan sözleşmeyle hayvan sayısının çokluğuna sebep gösterip öldürebiliyor. Bu kadar vicdansız, bu kadar insanlıkla örtüşmeyen bir yasa çıkardılar." söylemlerine yer verdi.

Hayvan Hakları Yasası'nda neler var?

Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin tüm maddeleri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bulaşıcı hastalığı bulunanlara, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilecek.

Kabul edilen toplam 17 maddelik yasaya göre; bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak.

Sokak hayvanları düzenlemesi güçlü muhalefete rağmen TBMM'den geçerek yasalaştı Sokak hayvanları düzenlemesi güçlü muhalefete rağmen TBMM'den geçerek yasalaştı