HARTUM (AA) - Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, "Sudan her açıdan ülkemiz için çok büyük bir ortak. Stratejik ortaklığımız var. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri sırasında tesis edilen bir mekanizma var. Sudan'ın istikrarına, güvenine, refahına çok önem veriyoruz. Sudan halkının kardeşlik ilişkilerine çok önem veriyoruz. Her alanda bir iş birliği ortamı mevcut." dedi.

Büyükelçi Çobanoğlu, güven mektubu sunarak görevine resmen başlamasının ardından AA muhabirine, "Ülkelerimiz, halklarımız arasında çok yakın iş birliği ve dostluk bağı var. Tarihi, kültürel ilişkilerimiz çok güçlü. Burada Türk Büyükelçisine gösterilen çok büyük bir teveccüh, sevgi var. Benim için çok heyecan verici bir ülke." ifadelerini kulandı.

Dışişleri Bakanlığında 4 yıl Orta Doğu Genel Müdür Yardımcılığı yaptığını anımsatan Çobanoğlu, "Orta Doğu'nun burada izleri var ancak onun ötesinde Afrika'nın izleri tabii ki var. Dolayısıyla gördüğüm kadarıyla Sudan hem Afrika'nın Orta Doğu'ya hem Orta Doğu'nun Afrika'ya açılan kapısı niteliğinde çok değerli stratejik bir konumda bulunuyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Sudan'daki kurumsal altyapısının oldukça güçlü olduğunu belirten Hartum Büyükelçisi, şunları söyledi:

"Burada Yunus Emre Enstitüsü kültür merkezimiz, Maarif Okullarımız, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığımız (TİKA), Anadolu Ajansımız ve Türk Kızılay, Askeri Ataşeliğimiz, Eğitim ve Ticaret Müşavirliklerimiz, ülkemizin önemli kurum ve kuruluşları. Ülkemizi çok iyi şekilde temsil ediyorlar. İnsani yardımlar ve eğitim konusunda çok aktif şekilde çalışan STK’larımız var. Her alanda hem çok büyük bir potansiyel ve devam etmekte olan ortak projelerimiz var. Görev süremce ilişkilerimizi aldığım yerden çok daha iyi yerlere taşımaya çalışacağım. Diplomatik ilişkilerimizin 65. yılındayız. Bu önemli bir mihenk taşı. Başarılan çok şey var ama önümüzde de yapılabilecek çok fazla iş var. Eğitim konusuna çok fazla önem vermek istiyoruz."

Çobanoğlu, "Sudan her açıdan ülkemiz için çok büyük bir ortak. Stratejik ortaklığımız var. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri sırasında tesis edilen bir mekanizma var. Sudan'ın istikrarına, güvenine, refahına çok önem veriyoruz. Sudan halkının kardeşlik ilişkilerine çok önem veriyoruz. Her alanda bir iş birliği ortamı mevcut." değerlendirmesinde bulundu.

Çobanoğlu, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'a bugün güven mektubu sunarak görevine resmen başladı.