Dünya

Harris ve Oprah’ın yıldızlarla dolu seçim mitingi

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların Başkan adayı Kamala Harris, ünlü talk showcu Oprah Winfrey ile sanal miting yaptı. Winfrey, Harris'e aday gösterildikten sonra nasıl bir özgüven patlaması yaşadığını sordu.

Abone Ol

Kamala Harris, rakibi Donald Trump'ın kendisine oy vermeyen Amerikalı yahudileri eleştirmesini fırsat bilip seçmenleri etkilemek için perşembe günü talk show efsanesi Oprah Winfrey'nin ev sahipliğinde yıldızlarla dolu bir sanal miting yaptı.

Sanal miting

Jennifer Lopez, Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Rock ve Ben Stiller gibi Hollywood yıldızları, Demokrat başkan yardımcısına ekran aracılığıyla övgüler yağdırdı.

Winfrey, bir sohbet programı tarzında gerçekleşen yayında Harris'e, Başkan Joe Biden'ın yerine aday gösterildikten sonra aniden kendine olan güveninin nasıl patladığını sorarak başladı.

59 yaşındaki Harris, "Her birimizin hayatında öne çıkmamız gereken anlar vardır" diye yanıtladı.

İkili, Harris'in Michigan'daki miting için sahneye çıktığında birbirlerine sarıldılar. Michigan, 5 Kasım seçimlerinde sonucu belirleyecek yedi kritik eyaletten biri.

Harris, Amerikalılara, Cumhuriyetçi eski başkan Trump'ın temsil ettiği "bizi bölmeye çalışan güçlü güçlere" karşı birleşme çağrısında bulundu.

Demokrat Partili aday daha sonra kürtajdan ekonomiye, göçten silah kontrolüne kadar uzanan önemli kampanya konularını ele aldı ve izleyiciler kendi deneyimlerini anlattı.

"Ben de silah sahibiyim, evime biri girerse vurulur"

Eski savcı Harris, ülkedeki silah sayısının insan sayısından fazla olduğu bir dönemde seçmen kitlesinin önemli bir bölümünü oluşturan silah sahiplerine de seslenerek, okul saldırılarında kullanılan yüksek güçlü saldırı silahlarına son verilmesi çağrısında bulundu.

"Ben de silah sahibiyim, evime biri girerse vurulur" diyen Harris gülerek "Bunu söylememeliydim sanırım... Ekibim bununla daha sonra ilgilenecek" ifadelerini de ekledi.

Ağustos ayında Chicago'da düzenlenen Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde konuşma yapan televizyon yıldızı Winfrey, Harris'i tanıtırken "umut ve neşenin yükseldiğini" söyledi.

Harris'i destekleyen pop yıldızı Taylor Swift'in hayranlarından oluşan "Swifties for Harris" ve Trump'ın aday arkadaşı JD Vance'in çocuksuz insanlara yönelik yorumlarıyla alay eden kadınlardan oluşan "Cat Ladies for Kamala" gibi gruplar yayına uzaktan bağlandı.

ABD seçimleri, Harris ve Trump'ın sandık gününe 47 gün kala her oyu alabilmek için kıyasıya mücadele ettiği bir ortamda geçiyor.

Harris, New York Times/Siena anketinin, belki de tüm kararsız eyaletlerin en önemlisi olan Pensilvanya'da az bir farkla önde olduğunu göstermesiyle destek kazandı; ancak anket aynı zamanda onu ve Trump'ı ülke çapında aynı seviyeye getirdi.

Trump’a destek azalıyor

Gösterişli etkinlik, Trump'ın başkent Washington'da düzenlediği antisemitizm etkinliğinde takındığı tavırla tezat oluşturuyordu.

Trump, ABD'deki Yahudi seçmenlerin tarihsel olarak Demokratlara eğilimli olmasından duyduğu şikayeti sık sık dile getirdi.

Trump, "Bu seçimi kazanamazsam... bence Yahudi halkının büyük payı olacak" dedi.

Trump, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından İsrail'i desteklemediği için Harris'i suçlarken, "Dünyadaki diğer halklardan daha çok İsrail'in onu yenmesi gerektiğine inanıyorum" diye belirtti.

Trump ayrıca "Ona oy veren her Yahudi'nin kafasının muayene edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Biden-Harris yönetiminin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına verdiği askeri ve siyasi desteğe karşı çıkan ABD'deki Bağımsızlar hareketi, Perşembe günü yaptığı açıklamada seçimlerde Harris'i desteklemeyeceğini açıkladı.

Harris'in aday arkadaşı Tim Walz ise perşembe günü Hamas tarafından saldırıdan bu yana rehin tutulan Amerikalıların aileleriyle bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Biden ve Harris'in "onları eve getirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya devam edeceklerini" söyledi.

Trump ve Harris, ABD sendikalarının desteğini alabilmek için de mücadele halinde.