ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu

İsraillileri öldürme emri veren komutan terfi etti 

Tuğgeneral Barak Hiram'ın ataması, 7 Ekim'de 'dost ateşi' sonucu öldürülen İsraillilerin ailelerinin tepkisine rağmen yapıldı. 
Barak Hiram, 7 Ekim'de verdiği emir sonucu İsrail askerlerinin  öldürdüğü Pesi Cohen'in akrabalarıyla dün bir araya geldi.
Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre, ziyaretin, "karmaşık ve çok gergin" olduğu belirtilirken, İsrail askerlerinin vurduğu kişilerin aileleri, Hiram'ın 7 Ekim'deki eylemlerine ve ardından yaptığı sosyal medya paylaşımlarına tepki gösterdi. 
İsrail askerlerinin öldürdüğü kişilerin aileleri tepkili 
Ölenlerden birinin yakını Ron Shafroni, Haaretz'e yaptığı açıklamada, bazı ailelerin Hiram'ın istifa etmesini istediğini, Hiram'ın ise Be'eri'deki rolünün, Gazze Bölümü'ne başkanlık etmek için kendisini "en iyi pozisyona" getirdiğini söylediğini belirtti.
Barak Hiram, New York Times'ta Aralık ayında yayınlanan bir  araştırmada, "sivillerin zarar görme riskine aldırmadan Pesi Cohen'in evine girme emrini veren komutan" olduğu açıklanmıştı .
İsrail basını da Kibbutz'a gelen bir tankın, esirlerin tutulduğu evlere doğru ateş açtığını gösteren bir belge yayınlamıştı. 
İsrail ordusu Hannibal Direktifi'ni uygulamıştı 


İsrail ordu yetkilileri olayla ilgili yaptığı soruşturmada, "Hiram'ın zor ve karmaşık bir gerçeklikle karşı karşıya kalırken koordinasyon ve profesyonellik içinde hareket ettiği" sonucuna vardı.
Haaretz, İsrail ordusunun 7 Ekim'de, düşmanların İsrail vatandaşlarını pazarlık konusu yapmasını engellemek için esirleri ve esir alan kişilerin öldürüleceği emri veren "Hannibal Direktifi"ni uygulamaya koyduğunu bildirmişti. 
Protokol, 1980'lere dayanıyor ancak Hamas'ın 2006'da bir askeri kaçırmasının ardından revize edildi. Resmi olarak askerlerin esirleri kasten öldürmesine izin vermese de, İsrail tarafından birçok kez bu şekilde kullanıldı.
Haaretz, ordunun Gazze Tümeni'nin emir ve prosedürlerini uygulayan orta ve üst düzey ordu yetkililerinin açıklamalarından oluşan bir çok belge elde etti. Bu belge ve açıklamaların delil olarak sunulduğu Haaretz raporunda, prosedürün "7 Ekim saldırısını izleyen ilk saatlerden itibaren ve sınır boyunca çeşitli noktalarda" yaygın olduğunu da gösterdi.
 

Editör: Burçin Çelikkol