İsrail ordusu, geçen hafta Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'u boşaltma emriyle başlattığı saldırılarını kara savaşı başlattığı ilanıyla genişletti. ABD, Mısır ve Katar’dan yapılan, nihai müzakerelerin başlaması çağrısı sırasında Han Yunus’tan paylaşılan zorla yerinden edilen halkın görüntüleri “yüz yılın tehciri” ifadeleriyle tepki çekti. Yorgun ve bitkin binlerce Filistinli ellerinde yolluklarıyla yola düştü.

Zorla yerlerinden edilen Gazzeliler

İsrail güçleri, Gazze'ye yönelik askeri saldırılarının sık sık hedefi olan Han Yunus'a yönelik saldırılarını yeniden başlattı.

İsrail ordusu, "Hem yer üstünde hem de yer altında savaşçılarla çatıştığını" iddia ederek, askeri araçlar, buldozerler, ekskavatörler, İsrail piyade ve mühendislik güçlerinin kullanıldığını bildirdi.

İsrail ordusu ayrıca bir hafta önce girdiği şehrin doğu kesimlerindeki çok sayıda sakinin tahliyesini emretti.  Han Yunus’a sığınan binlerce sakinin bitkin bir halde eşyalarıyla birlikte şehri terk etmek zorunda kaldığı görüntülendi.

Yerlerinden edilen Filistinlilerin, İsrail'in "güvenli bölge" olarak belirlediği El-Mevasi'ye tahliye edildiği bildirildi. İsrain Güvenli bölge olarak açıkladığı el-Mevasi, defalarca İsrail  saldırılarının hedefi oldu.

İsrail, bölgede Hamas militanlarının bulunduğunu iddia ediyor ve onlara karşı "güçlü bir şekilde harekete geçeceğini" söylüyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerini de bombalamaya devam etti. Nuseyrat, Meghazi ve Cibaliye mülteci kamplarına düzenlediği saldırılarda çok sayıda can kaybıve yaralananlar oldu.

ABD, Mısır ve Katar nihai müzakere tarihi verdi

Tüm bunlar, arabulucu ABD, Mısır ve Katar'ın, İsrail ve Hamas'a ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerini yeniden başlatmaları çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Üç ülkeden yapılan ortak açıklamada,  "hiçbir tarafın daha fazla gecikme için hiçbir mazereti olmadığını" belirtildi.

649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi 649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi

Ülkeler, görüşmelerin 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de yapılabileceğini belirterek, "Hem uzun süredir acı çeken Gazze halkına hem de uzun süredir acı çeken rehinelere ve ailelerine acil yardım ulaştırma zamanı" olduğunu kaydetti.

Axios haber portalına göre, üst düzey bir İsrailli yetkili, toplantı fikrinin ABD tarafından ileri sürüldüğü ve İsrail`in bu konuda önceden bilgilendirildiği belirtildi.

Liderler çerçeve anlaşmasının hazır olduğunu ve nihai hale getirilmesi için ayrıntılar konusunda anlaşmaya varılması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan söz konusu müzakere çağrısının, İran`ın, İsrail`i cezalandırmaya hazırlandığı sırada yapılmasının dikkate değer bir gelişme olduğu vurgulandı.

Editör: Burçin Çelikkol