Hamas'ın 23 Ekim Pazartesi akşamı serbest bıraktığı iki rehineden biri olan 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, Tel Aviv'de tedavi altına alındığı hastanede düzenlenen basın toplantısında konuştu. Lifschitz, rehin tutulduğu sürede yaşadıklarını anlattı.

"HAMAS'I YETERİNCE CİDDİYE ALMADI"

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Lifshitz, "İsrail ordusunun Hamas tehdidini yeterince ciddiye almadığını" söyledi.

Duvar'da yer alan habere göre; saldırı ve çatışmaların başladığı 7 Ekim'de rehin alınıp Gazze'ye götürülürken Hamas mensuplarınca darp edildiğini anlatan Lifschitz, rehin tutulduğu iki hafta boyunca "kendisine iyi muamele edildiğini" söyledi.

Yaşadığı yer olan Kibbutz'dan silahlı ve motosikletli Hamas mensuplarınca nasıl kaçırıldığını anlatan Yocheved Lifschitz, "cehennemi yaşadığını" belirtti.

Gazze'ye bir kapıdan geçerek girdiklerini ve motosiklet yolculuğunun vücudunda yaralanmalara neden olduğunu söyleyen Lifschitz, yolculuk boyunca nefes almakta zorlandığını da sözlerine ekledi.

"HÜKÜMET ÇİTE MİLYARLAR HARCADI AMA HAMAS'I DURDURAMADI"

BBC'nin aktardığına göre, İsrail hükümetinin sınırdaki çite milyarlar harcadığına dikkat çeken kadın, "Ancak bu Hamas'ı durdurmak için hiçbir şey yapmadı" dedi. Lifschitz'e basın toplantısı sırasında çevirmenlik yapan kızı Sharone da annesinin motosikletten indirildikten sonra ıslak bir zeminde birkaç kilometre yürümeye zorlandığını belirtti.

"BANA ZARAR VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"

Hamas'ın yeraltı tünellerinden de bahseden Lifschitz, bunları örümcek ağına benzetti. Annesinin saati ve mücevherlerine de el konulduğunu belirten Shrone ise annesine motosikletten indiğinde kendisine karşılayan kişiler "Kuran'a inanıyoruz ve size zarar vermeyeceğiz" dediklerini aktardı.

Lifschitz ve beraberindeki 24 kişi "yumuşak ve ıslak bir zeminde" yürüyerek tünellere götürüldüklerini belirtti. 

"NÖBETÇİ, SAĞLIK GÖREVLİSİ VE DOKTOR VARDI"

Lifschitz, iki ya da üç saat sonra Nir Oz kibbutz'undan beş kişinin ayrı bir odaya götürüldüğünü anlattı. Lifschitz'in aktardığına göre, tutulduğu yerde nöbetçiler, bir sağlık görevlisi ve bir doktor da vardı. 'Temiz' bir yerde tutulduklarını anlatan kadın, yere serilen şiltelerde uyduklarını belirtti. 2-3 günde bir de bir doktor kendilerini ziyarete gelmişti. Buna göre, sağlık görevlisi de ihtiyaçları olduğunda ilaç getirmişti.

"BİZİMLE AYNI ŞEYLERİ YEDİLER"

Her beş rehinenin başında bir nöbetçinin beklediğini söyleyen Lifschitz, kendisini rehin tutanların 'her detaya dikkat ettiğini' ve 'kadın hijyeni konusunda bilgi sahibi kadınların' da buna dahil olduğunu anlattı. Lifschitz, Gazze'deki tünellerde rehin tutulurken kendilerine yemek için peynir ve salatalık getirildiğini, Hamas mensuplarının da kendileriyle aynı şeyleri yediğini söyledi. Lifschizt'in kızı Sharone da annesinin 'herkes geri dönmeden hikayenin bitmediğini' hissettiğini anlattı.