İsrail-Filistin çatışmasının 15'inci gününde, Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı ve insani yardım taşıyan ilk tırlar Gazze'ye geçmeye başladı. Reuters haber ajansının haberine göre, Hamas medya ofisinden yapılan açıklamada, tırların İsrail ablukası altındaki bölgeye ulaştırması beklenen yardımların "Gazze'deki feci tıbbi koşulları değiştirmeyeceği" belirtildi. Bugün (21 Ekim) sınırdan en az 20 tırın geçiş yapması beklenirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi'nden verilen bilgiye göre, DSÖ'ye ait dört tırın da Gazze'ye yardım ulaştırmak için yola çıktığı bilgisi paylaşıldı. 

Almanya ve AB sınırın açılmasını memnuniyetle karşılarken yapılan açıklamalar şu şekilde:

İSRAİL
İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne giren insani yardımla ilgili açıklama yaparak, yardımların yalnızca güney bölgelere gideceğini bildirdi. Ordu baş sözcüsü Daniel Hagari, televizyonda yayınlanan brifinginde, yardım sevkiyatının yakıtı içermeyeceğini söyledi.

DSÖ
Ofisin paylaştığı bilgilere göre, DSÖ'ye ait dört tırın içinde 1200 kişi için travma malzemeleri, 235 kişi için yerinde stabilizasyon amaçlı taşınabilir travma çantaları, 1500 kişi için kronik hastalıklara yönelik ilaçlar ve 300 bin kişiye 3 ay yetecek kadar temel gıda bulunuyor. Buna göre, DSÖ, Mısır ve Filistin Kızılayı ile bu malzemelerin güvenli geçişi ve hastaneler ile sağlık kurumlarına ulaştırılmasının sağlanması için birlikte çalışıyor.

Sınır kapısının açıldığı haberinin ardından bir açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X'te bir paylaşım yaparak,

"DSÖ'nün sağlık malzemeleri nihayet Refah geçişi üzerinden Gazze'ye doğru hareket edecek gibi görünüyor. Bu malzemeler arasında travma ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve temel ilaçlar yer alıyor. DSÖ, Gazze'deki insani ekiplerin korunması ve insani yardımlara sürekli erişim çağrısı yapıyor" dedi.

ALMANYA
Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından X hesabından açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "İlk insani yardımın Gazze halkına ulaşması güzel ve önemli. Suya, yiyeceğe ve ilaca ihtiyaçları var; onları yalnız bırakmayacağız. Federal Hükümet, bu çatışmanın acılarını hafifletmek için her türlü kanalı kullanmayı sürdürüyor" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB)
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:  "İnsani yardım için Refah sınır geçişinin açılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, masum insanların acılarını hafifletecek önemli bir adım. Bunu mümkün kılmakta dahli olan herkese teşekkür ederim."