Dünya

Hamas, ateşkes görüşmelerine katılmayacak

Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın çağrısıyla 15 Ağustos'ta yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmayacağını bir kez daha bildirdi.

Abone Ol

ABD, Mısır ve Katar, ortak bildiri yayınlayarak İsrail ve Hamas’ı 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de, ateşkes görüşmelerine yeniden başlamaya davet etmişti. Arabulucular, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması konusundaki anlaşmanın son taslağını sunmaya hazır olduklarını bildirmişlerdi. 

Hamas, baskıları reddetti 

Ancak Hamas, İsrail'in müzakerelere uymadığını, saldırılarına ve katliamlarına devam etmesine rağmen ABD'nin desteğinin de devam ettiğini belirterek o gün masaya oturmayacağını açıkladı. Arabulucu ülkeler dışında birçok aktörün devreye girdiği çabaların yanı sıra medya aracılığıyla da masaya oturtulmaya çalışılan Hamas, tutumunu değiştirmedi. 
Hamas'tan bir yetkili Reuters'a açıklama yaparak, CNN'in perşembe günü planlanan toplantıya hareketten bir heyetin katılacağına dair duyurduğu haberi yalanladı.

 "Geçtiğimiz günkü açıklamamız netti: İhtiyaç duyulan şey müzakere değil, uygulamadır" ifadelerini kullanan yetkili, daha fazla görüşmeden ziyade, ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu önerinin hayata geçirilmesine işaret etti. 

Hamasʼın üst düzey yöneticilerinden Mahmud Merdavi de, Arap basınına açıklama yaparak, Hamas'ın bu konudaki tutumunu bir kez daha netleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu" belirterek, perşembe günü Gazze ateşkes görüşmelerinin planlandığı gibi devam etmesi çağrısı yapmıştı. . 
Blinken'ın Katar, Mısır ve İsrail'de görüşmeler yapmak üzere yola çıkmayı planladığı bildirildi. 
İsrail hükümeti, anlaşma teklifinin ayrıntılarını netleştirmek üzere perşembe günü yapılacak görüşmelere bir heyet göndereceğini duyurdu.

İsrail saldırıyor, ABD destekliyor

Hamasʼın üst düzey yöneticilerinden Mahmud Merdavi, Arabi 21'e yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır'ın yanı sıra bölgesel ve uluslararası güçlerin Hamas ile iletişime geçtiğini belirterek, hareketin bu konudaki tutumunu değiştirmeyeceğini vurguladı. 
Merdavi, Biden'ın önerisinin BM Güvenlik Konseyinde onaylandığını ve İsrail'in de bunu onayladığını hatırlatarak, Hamas'ın birkaç gün önce tutumunu açıkladığını vurguladı. 
Merdavi ayrıca, perşembe günü planlanan görüşmelerin "savaşı durdurmak için bir fırsat" olarak değerlendirilmesini reddederek ABD yönetiminin, Netanyahu'ya yönelik baskı konusundaki tutumunu değiştirmedikçe bunun son durak olmayacağını belirtti.