Ercan Çankaya - Haber Merkezi
İnsan sağlığını tehdit eden sahte ürünler listesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta duyuruldu.
Bu kapsamda, ilk etapta kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Bu ürünlerin sayısı daha sonra ilk grupta 66’ya, ikinci grupta 569’a çıktı.
Gittikçe büyüyen ve bir halk sağlığı problemine dönüşen sahte gıdalar sorununu Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komite Başkanı Nurten Sırma’ya sorduk.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın halk sağlığına zararlı ve sahte ürünleri piyasaya süren firmaların listesini 2012’den bu yana yayınladığını belirten Sırma, 2022’den sonra bu uygulamaya 2 yıllık bir ara verildiğini hatırlattı.
Halk sağlığını tehdit eden firmalar
1 Ekim’den itibaren https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ adlı websitesinde sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaların ve taklit ve tağşiş gıdaların üreten firmaların adlarıyla birlikte yayımlandığını belirten Sırma, yurttaşların bu listeyi takip etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
569 maddelik tağşiş ve taklit listesinde et ve et ürünleri üreten, zeytinyağı ve baharat üreten firmaların da bulunduğunu söyleyen Sırma, baharatlarda gıda ürünlerinde kullanılması sakıncalı boyaların kullanıldığını, et ürünlerinde domuz eti de dahil olmak üzere tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığını belirtti.
Et ürünleri, zeytinyağları, peynirler, baharatlar…
Lahmacun gibi et karışımı olarak nitelendirilebilecek gıdalarda bu etlerin kullanıldığını belirten Sırma, bazı peynir türlerinde de “küf önleyici” adı altında yasaklı maddelerin kullanıldığını aktardı. Bu “küf önleyicilere” belli peynirlerde izin verildiğini söyleyen Sırma, izin verilmeyen peynir türlerinde de kullanan firmaların ortaya çıktığını söyledi.
Hemen herkesin gıda sektörüne girebilmesinin, sektöre girebilmenin bir ehliyet gerekmesinin böyle sorunlara yol açtığını belirten Sırma; yurttaşların bu nedenle linkteki firmaları düzenli takip etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Denetimler artırılmalı
Halk sağlığını tehdit eden bu tür firmalara yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini belirten Sırma, 30 beygir altında motor gücüyle üretim yapan gıda mühendisi çalıştırılmasına izin verilmediğini, fakat atama bekleyen gıda mühendislerinin atanmasıyla bu tür firmaların toplu denetime tabi tutulabileceğini söyledi.