Ekonomi

Gürsel Tekin: Yeni vergiler sosyal patlamaya neden olur

Cumhuriyet Halk Partisi CHP eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, gündemdeki yeni vergi düzenlemesini ekonominin geleceğini SamimiHaber'e değerlendirdi. Tekin, "Yeni vergiler sosyal patlamaya neden olur. Garsondan değil ranttan vergi alınsın" dedi.

Abone Ol

SAMİMİ ÖZEL / CHP eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, vatandaşın sofrasından iktidara geldiğinden beri bir dilim eksilten AK Parti yönetiminin yeni vergilerle ekmeğin tamamına göz koyduğunu belirterek, "Vatandaş yüksek faize rağmen çılgınlar gibi borçlanıyor. Yıllardır sosyal kriz uyarısı yaptık. Hiçbir tedbir almayan iktidar icra dairelerindeki patlaya hazır olsun. Garsondan değil ranttan vergi alınsın" dedi.

VERİLER SOSYAL PATLAMAYI GÖSTERİYOR

Tekin, Samimi Haber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘Ben sihirbaz değilim’ demiş. Yıllardır vatandaşı inim inim inleten, borç bağımlısı yapan hangi iktidar? Bunun adı olsa olsa kara büyüdür. 

Resmi veriler sosyal patlamayı gösteriyor. Ben demiyorum devletin kurumlarının verileri böyle söylüyor. 

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 12 MİLYONA YAKLAŞTI

Millet artık iş aramaktan da vaz geçmiş. Mevsimlik işçilerle birlikte gerçek işsiz sayısı 12 milyona yaklaştı. Üretmeyen ülkede çiftçiye vergi yoluyla yeni maliyet artışı öngörülüyor. Yemde yüzde 10, gübrede yüzde 20 KDV alınması öneriliyor. İşsiz sayısı daha da artacak. 

İcra dairelerindeki dosya sayısı 22 milyonu geçti. Yüzde 75’i bulan faize rağmen vatandaş borcunu borçla çevirmek için bankaların kapısında kuyruk oluyor. Vatandaşın bankalara kredi ve kredi kartı borcu 3.2 trilyon lirayı geçti. vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 112,2 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. İşsizlik can yakmaya devam ediyor. 11 milyona yakın gerçek işsizimiz var. Varlık yönetim şirketlerinin 47 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor.

Yaklaşık 4 milyon hanenin aylık geliri 5 bin 556 TL. Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısı 9 milyon 444 bin 458 kişiye ulaştı. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu yılın ilk dört ayında 4 milyon 235 bin 904 hane sosyal yardımdan faydalanmak zorunda kaldı. 3 milyon 912 bin 663 haneye elektrik desteği verildi.

RANT VERGİ ALINSIN

Şimşek’in masasında bu konular var mı çok merak ediyorum. Şimşek gerçekten sihir yapıyor. Garsonun bahşişine göz dikiyor, emekliden, çiftçiden kısıyor. Ama patronlardan bir türlü alamıyor. İmar çetesine peşkeş çekilen deprem toplanma alanlarındaki ranttan vergi alsın. Sadece İstanbul’da 240 milyar liralık vurgun var. Bakan Şimşek açsın Sayıştay’a sorsun. İstisna, muafiyet ve indirimler yoluyla devletin almaktan vazgeçtiği vergi tutarı 1 trilyon 477 milyar lira.

Kamu özel işbirliği ile yapılan ve döviz garantili köprü ve otoyollar için milyarlarca lira veriliyor. Yolcusu olmayan havalimanlarına garanti adı altında ödeme yapılıyor. Kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımlar için 2024 yılında bütçeden çıkması öngörülen tutar 162,4 milyar lira. 2024-2026 döneminde ise bu tutarın toplam 673,6 milyar lira olması bekleniyor. Döviz kurlarındaki artışın daha yüksek olması durumunda bu rakamlar yükselecek. 
İktidar bu anlayışla icra dairelerindeki patlamayı sandıkta görecektir. Şimşek bilmiyorsa bakanlığa da çok yakın olan icra dairesinin adresini verelim.

Aslında keşke Şimşek CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etseydi. Arabasını icra dairesinin önüne park etmek zorunda kalırdı. Çünkü CHP Genel Merkezi’nin hemen yanında insanların sürekli grip çıktığı bir icra dairesi var.

Benzine zam geldi mi? 23 Haziran Pazar güncel akaryakıt fiyatları Benzine zam geldi mi? 23 Haziran Pazar güncel akaryakıt fiyatları