Dünya

G. Kore'de darbe mi oldu?

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkenin karşı karşıya olduğu “Kuzey Kore destekli tehditler” ve “devletin kısıtlanması” gerekçeleriyle sıkıyönetim ilan etti. Devlet Başkanı Yoon, Güney Kore Parlamentosu'nun onay vermediği kararı geri çekmek zorunda kaldı. Ancak muhalefet bu açıklamayı yeterli bulmadı, Yoon'u istifaya davet etti.

Abone Ol

Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, ülkedeki muhalefeti “Kuzey Kore hayranlığı, parlamentoyu kontrol etme ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla” suçlayarak acil sıkıyönetim ilan etti.

Ancak Güney Kore Parlamentosu kararın kaldırılması için toplandı. Parlamentoda yapılan oylamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin kaldırılması kararı çıktı. 

Böylece Yoon’un ilan ettiği olağanüstü sıkıyönetim 6 saat bile dolmadan sona ermiş oldu.

Sıkıyönetim ilanının krizi devam ediyor

Güney Kore Parlamentosu'nun onayladığı kararın ardından açıklama yapan Yoon, “Ulusal Meclis'ten sıkıyönetimin kaldırılması yönünde bir talep geldi, ben de sıkıyönetimi uygulamak üzere seferber edilen birlikleri geri çektim” dedi. 

Yoon'un bu açıklaması muhalefet partilerinin tepkisini dindirmeye yetmedi. Sadece muhalefet değil kendi partisinden de eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamadı. 

PPP Genel Başkanı Han Dong-hoon sıkıyönetim kararını “trajik” olarak niteleyerek, "İktidar partisi olarak halk karşısında çok üzgünüz” ifadelerini kullandı. "Başkan Yoon, bu trajik durumu doğrudan ve etraflıca açıklamalıdır" diyen Han, "Söz konusu sıkıyönetim uygulamasını tavsiye eden savunma bakanı derhal görevden alınmalı ve tüm sorumlular hesap vermelidir" şeklinde konuştu.

Muhalefetteki DP’den yapılan açıklamada ise, Yoon’un sıkıyönetim ilan etmesine sert tepki gösterilerek, “Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı” kaydedildi. "Başkan Yoon'un Anayasa'yı yok etme ve demokrasiyi ayaklar altına alma suçuna seyirci kalmayacağız" denilen açıklamada, "Başkan Yoon derhal gönüllü olarak istifa etmelidir" çağrısında bulunuldu.

Yoon'dan "Kuzey Kore tehdidi" gerekçesi

Güney Koreliler, gece yarısı devlet başkanı Yoon’un olağan üstü brifingi ile adeta yatağından fırladı.

Basında yer alan haberlere göre, ülkenin Ulusal Polis Teşkilatı gece yarısı toplandı, bütün izinler iptal edilerek herkes göreve çağırıldı.

Parlamento kapatıldı, meclis binasının etrafına polis güçleri yerleştirildi, milletvekilleri meclis binasına giremedi.

Tüm siyasi parti, medya, yayıncılık faaliyetlerinin yasaklandı.

Caddelerde tankların olduğu görüldü.

Canlı yayında halka seslenen Yoon, "Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden liberal Güney Kore'yi korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan hâldırmak için... Olağanüstü hâl ilan ediyorum. Karar anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." dedi.

Dünya gündemine bomba gibi düşen haber, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ardından geldi. Basına göre muhalefetin devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunması kararı hızlandırdı.

Muhalefetin itirazlarını, “hükümeti felce uğratmak” olarak nitelendiren Yoon, sıkıyönetim yoluyla demokratik ve özgür Güney Kore'yi yeniden inşa edeceğini söyledi. Yoon, devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla suçladığı muhalefet partilerini ülkeyi krize sokmak için parlamentoyu rehin aldıklarını öne sürdü.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek, teyakkuz çağrısı yaptı.

Güney Kore ordusu, parlamento ve parti faaliyetlerinin yasaklandığını, tüm medya ve yayıncılık faaliyetlerinin kontrol altına alınacağını bildirdi.

Meclisten sıkıyönetime ret

Ülkenin ana muhalefet partisi, sıkıyönetim kararının ardından milletvekillerine seslenerek acil toplantı için Ulusal Meclis'e gelmeleri çağrısında bulundu.

"Ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-Myung, kararın anayasaya aykırı olduğunu söylerken, sıkıyönetim kararını parlamentoda durdurmaya çalışacaklarını belirtti. Lee Jae-Myung, "Ancak ordu parlamento üyelerini tutuklayabilir" dedi.

Ülkenin iktidar partisi olan Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-Hoon da sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu, kararı engellemek için ellerinden geleni yapacağını belirtti.

Parlamentoda yapılan oylamada 190 milletvekili ''evet'' oyu vererek, sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verdi.

Güney Kore Meclis Başkanı, ''Sıkıyönetim kararını hâlen uygulayan tüm askerler vatana ihanetle yargılanacaktır'' açıklamasını yaptı.

Siyasi kaos devam ediyor

Sıkı yönetim ilanı sonrası  Güney Kore'de Seul Büyükelçiliği Türk vatandaşlarını uyardı.  Yaşananların yakından takip edildiğini belirten Büyükelçilik, kalabalıklardan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Beyaz Saray da yaşananlara ilişkin yaptığı ilk açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden Yönetiminin Güney Kore yönetimi ile temas hâlinde olduğu ve durumu yakından takip ettikleri ifade edildi.