Maden suyu, kaynak suların içerisinde en fazla mineral zenginliğine sahip olup doğal kaynaklardan elde edilen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan bir içecektir. Maden suyu, içeriğindeki mineral zenginliği nedeniyle vücudun ihtiyaç duyduğu birçok elementi karşılayıp  uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Fakat son günlerde İsviçre'nin 'içinde normalden fazla miktarda' bor bulunmasından dolayı Beypazarı'nı yasaklaması sonrası maden suyuyla ilgili soru işaretleri ve endişeler arttı.

Peki maden suyunun içinde neler var?

maden suyunun içinde neler var

Sodyum: Asit-baz dengesi, uyarı iletimi

Kalsiyum: Kan pıhtılaşması, kemik ve diş sağlığının güçlenmesi, sinir uyarılarının iletimi

Florür: Kemik ve diş sağlığı gelişimi

Magnezyum: Kas ve sinir sağlığı, kalp sağlığı ve enerji üretimi

Potasyum: Vücuttaki su dengesi, hücre metabolizması

Bikarbonat: Sindirim sistemi

İyodür: Tiroid bezi fonksiyonlarının düzenli çalışması

Klörür: Vücuttaki sıvıların dengesini korumak için klorür gereklidir

Demir: İnsan vücudu için gerekli olan pek çok mineralden biri olan demir, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin (HGB) üretimi için kullanılır.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

maden suyu içmek faydalımıdır

Kuru incir ne işe yarar? Faydaları ve zararları nelerdir? Kuru incir ne işe yarar? Faydaları ve zararları nelerdir?

İşte maden suyunun faydaları:

Hidrasyonu Destekler: Maden suyu, vücudun günlük su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur ve hidrasyonu sağlar. İçeriğindeki mineraller sayesinde suyun vücut tarafından daha iyi emilmesine katkıda bulunur.

Sindirim Sistemini İyileştirir: Maden suyu, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Maden suyu, gaz yapma potansiyeline sahip olup mide asidini nötralize ederek mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlara iyi gelebilir.

Mineral Desteği Sunar: Maden suyu, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu mineraller kemik ve diş sağlığı, kas fonksiyonları ve sinir sistemi gibi birçok hayati işlev için gereklidir.

Detoksifikasyon Sağlar: Maden suyu, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin işlevini destekleyerek toksinlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde atılmasına katkıda bulunur.

Cilt Sağlığını İyileştirir: Maden suyu, içeriğindeki mineraller sayesinde cildin parlaklık kazanmasına ve esnekliğini korumasına yardımcı olur. Cildin nem dengesini sağlamada da faydalıdır.

Peki, maden suyunun faydaları nereden geliyor?

maden suyu nedir faydaları nelerdir

Maden suyunun faydaları içerisindeki çeşitli bileşikler ve yoğun mineral kompozisyonundan gelmekte.

Maden suyu, içerdiği kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, bikarbonat, sülfat gibi bileşikler sayesinde ihtiyaçlarımıza uygun şekilde seçildiğinde beslenmemizde kolaylıkla fonksiyonel bir içecek olarak yer alabilir.

Maden suyu tercihi yaparken tadının ötesinde nasıl bir fayda almayı hedeflediğimiz ve ne kadar tüketeceğimiz de önemli. Zira tüm maden suları eşit değil.

Hangi maden suyu tercih edilmeli?

maden suyu üretimi nasıl yapılır

Maden suyu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları çok çeşitlilik göstermektedir. Diş aşınması 4,5 pH'ta başlamaktadır. Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarındadır. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşınmasına neden olabilir.

Fakat bu aşınma kola ve benzeri asitli içecekler kadar yüksek oranda olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten muhafaza etmektedir.

Doğal maden suyunun aromalı olmaması gerekmektedir. Özellikle narenciye aromalı olan maden suları çürüğe eğilimi artırabilmektedir.

Yapılan laboratuvar çalışmaları aromasız maden suları tercih edilmesi hususunda uyarıda bulunmuştur. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığı için kemik erimesi hastalığında ciddi bir risk oluşturmaktadır.