İstanbul Avrupa Yakası Akaryakıt Fiyatları
Benzin Fiyatı: 43.61 TL
Motorin Fiyatı: 43.74 TL
LPG Fiyatı: 22.94 TL

İstanbul Anadolu Yakası Akaryakıt Fiyatları
Benzin Fiyatı: 43.49 TL
Motorin Fiyatı: 43.67 TL
LPG Fiyatı: 22.39 TL

Ankara Akaryakıt Fiyatları
Benzin Fiyatı: 44.10 TL
Motorin Fiyatı: 44.28 TL
LPG Fiyatı: 22.94 TL

İzmir Akaryakıt Fiyatları
Benzin Fiyatı: 44.51 TL
Motorin Fiyatı: 44.76 TL
LPG Fiyatı: 22.64 TL

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına eklenen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payı ile hesaplanıyor. Bu şekilde KDV hariç rafineri satış fiyatı elde ediliyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu piyasalarda yaşanan fiyat değişiklikleri, Türkiye'deki rafineri tavan satış fiyatına yansıtılıyor ve böylece nihai akaryakıt fiyatları ortaya çıkıyor.

Brent Petrol ve Döviz Kuru Etkisi

Brent petrol fiyatlarının ve döviz kurlarının doğrudan etkisi, akaryakıt fiyatlarında anlık değişimlere neden olabiliyor. Özellikle son aylarda yaşanan küresel petrol arzındaki belirsizlikler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına da yansımış durumda.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Güncel Durum ve Beklentiler

Bugünkü fiyatlar, bir önceki haftaya göre hafif bir artış gösteriyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde Brent petrol fiyatlarındaki olası düşüşlerin ve döviz kurundaki stabilitenin akaryakıt fiyatlarına olumlu yansımasını bekliyor. Ancak, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler, bu beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirleyecek.

Editör: Elif Erbay