Sağlık

Gün ışığı miyopu engelliyor

Son yıllarda artan miyopi vakalarına dikkat çeken uzmanlar, çocukların gün ışığında vakit geçirmesinin miyopi riskini azaltabileceğini belirtiyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, miyopinin özellikle çocuklarda yaygınlaştığını vurgularken, bu durumun okul başarılarını da olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Abone Ol

Dr. Ekmekçiler, eğitim hayatında başarıyı etkileyen en kritik faktörlerden birinin doğru görme olduğuna dikkat çekiyor. Okul çağındaki çocukların tahtayı net bir şekilde görebilmesinin akademik performanslarını doğrudan etkilediğini belirten Ekmekçiler, "Birçok aile, çocuklarının görme problemlerini fark etmiyor. Ancak öğretmenler genellikle bu durumu fark edip, aileleri göz muayenesi için yönlendiriyor" dedi. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmaların, gün ışığının miyopiyi engelleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Ekmekçiler, "Günde en az bir saat dışarıda vakit geçirmek, çocuklarda miyopi riskini azaltabilir" dedi.

Miyopinin çocuklarda giderek yaygınlaştığını belirten Dr. Ekmekçiler, "Miyopi, uzağı net görememe problemidir ve özellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görülmeye başlanıyor. Çocukların teknolojiyle yoğun temas halinde olması, bilgisayar ve telefon ekranlarına fazla maruz kalmaları bu durumu tetikliyor. Lise çağına geldiklerinde her üç çocuktan birinin gözlük takıyor olması da bu durumu doğruluyor" diye konuştu.

Okul öncesi göz muayenesi şart

21. Bölge Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan da sağlıklı bir görmenin, öğrenme sürecindeki en önemli etkenlerden biri olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Çocuklarımızın okuma, yazma ve öğrenme yeteneklerinin gelişebilmesi için okul öncesi göz muayenelerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Gözlük kullanması gereken çocukların da gözlüklerinin ergonomik olarak uygun olup olmadığını uzman bir optisyen tarafından kontrol ettirmeleri önemli" dedi.
Uzmanlar, çocukların göz sağlığının korunması için hem teknoloji kullanımına dikkat edilmesi hem de açık havada daha fazla zaman geçirilmesi gerektiğini belirterek, okul öncesi göz muayenelerinin ihmâl edilmemesi konusunda aileleri uyarıyor.