HABER MERKEZİ
Ağustos 2024 Yüksek Askeri Şura kararlarıyla albaylıktan tuğgeneralliğe terfi eden Fevzi Orkunt Canyaş’ın FETÖ’yü ve Fetullah Gülen’i öven makaleleri ortaya çıktı. Şimdi TSK kulislerinde ve kamuoyunda, bu durumdaki birinin nasıl general yapıldığı sorusu soruluyor.
Canyaş’ın 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden önce ihanet örgütünü ve elebaşını öven makaleler yazdığı belirlendi. Canyaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Filiz Başkan’la birlikte Aralık 2015’te “Türkiye’deki resmi ve gayri resmi kurumlar arasındaki etkileşim: Fethullah Gülen cemaati örneği” başlıklı bir makale yazıp yayımlamış.
Cumhuriyet ve Sözcü’de yer alan iddialara göre, Canyaş ve Başkan 2016 yılında “Türkiye’nin 2015 parlamento seçimleri”, 2021 yılında “Rekabetçi Otoriter Ortamlarda Seçim Öncesi Koalisyonların Oluşturulması: Türkiye’de 2018 Parlamento Seçimleri Örneği” adında iki makale daha yazmış. Aralık 2015’te yayımlanan “Türkiye’deki resmi ve gayri resmi kurumlar arasındaki etkileşim: Fethullah Gülen cemaati örneği” ve 2016 yılında yayımlanan “Türkiye’nin 2015 parlamento seçimleri” makalelerinde iki ismin de aynı soyismine sahip olması dikkat çekti. 2021 yılında yayımlanan “Rekabetçi Otoriter Ortamlarda Seçim Öncesi Koalisyonların Oluşturulması: Türkiye’de 2018 Parlamento Seçimleri Örneği” isimli makalede ise soyisimlerin farklı olduğu görüldü. Filiz Başkan’ın 2005 yılında yayımlanan “Fethullah Gülen Cemaati: Türkiye’de Demokrasinin Yerleşmesine Katkı mı, Engel mi?” isimli makalesinde ise yine FETÖ’ye yönelik övgü içeren ifadeler olduğu ortaya çıktı.
Tuğgeneral Canyaş’ın FETÖ ve elebaşını yücelttiği makalelerde kullandığı ifadeler, örgütün bir hoşgörü maskesi altında saklandığı, gerçek yüzünün henüz ortaya çıkmadığı dönemde kullanılan taktik algı sözlerinden ibaret.
Makalelerdeki bazı FETÖ/Gülen güzellemeleri şöyle:
“İslamcı bir siyasi parti olan Refah Partisi’nin yükselişini onaylamayan laikler, Fethullah Gülen’i takdir etmektedir. Onlar, onun kişiliğinde, siyasi İslam’ın radikalliginden uzak, ölçülü bir kişilik görmekte ve bu nedenle ona değer vermektedirler”.
“Gülen, halkımız arasında diyalog geliştirilebilmesi için, tüm Türk vatandaşlarına ortak olan değerlerin sürekli vurgulanması gerektiğini savunur”.
“Bu anlamda, Gülen Cemaati, Türk demokrasisinin pekişmesine katkıda bulunan sivil toplum örgütü olarak değerlendirilebilir. Gülen’e göre demokrasi, tüm alanlarda özgürlüklerden oluşan bir sistemdir”.