Milli Piyango 19 Mayıs özel çekilişinde büyük ikramiye 80 milyon lira (19 Mayıs 2024) Milli Piyango 19 Mayıs özel çekilişinde büyük ikramiye 80 milyon lira (19 Mayıs 2024)

Somali, Türkiye ile imzalanan ve Mogadişu'nun denizdeki çıkarlarını güvence altına almayı amaçlayan savunma işbirliği anlaşmasını onayladı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, anlaşmanın terörle mücadele alanında verilen desteğin deniz güvenliği alanında da devam edeceğini belirtti.

Bu anlaşma, dünyanın dikkatini çekti ve ABD'de özel istihbarat ajansı olarak bilinen STRATFOR tarafından incelendi. STRATFOR, anlaşmayı mercek altına alarak dikkat çeken bir analiz yayınladı.

Somali'nin Türkiye ile imzaladığı Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması, Türkiye-Somali ilişkilerinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu anlaşma ile Türkiye'nin Somali'ye verdiği destek ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedefleniyor.

Somali Kabinesi ve parlamentosunun Türkiye ile 10 yıllık bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını onaylaması, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki varlığını güçlendiren önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu adım, Türkiye'nin Cibuti ile imzaladığı savunma anlaşmasının ardından geldiği için daha da dikkat çekici.

"Türkiye ileride bölgede deniz üssü açabilir"

STRATFOR'un yaptığı analize göre, Türkiye'nin Somali sularında daha sık deniz konuşlandırması yapabilmesi, yasadışı balıkçılık faaliyetlerini ve yeniden canlanan korsanlığı engellemesine yardımcı olabilir. Bu anlaşma aynı zamanda Türkiye'nin Somali'nin donanmasını ve sahil güvenliğini güçlendirerek, IUU balıkçılığı ve korsanlığı daha da caydırabileceği öngörülüyor.

Uzun vadede, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki varlığını güçlendirmesi, bölgede daha fazla deniz üssü kurma olasılığını da gündeme getirebilir. Ancak, bu durum özellikle Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki bölgesel rekabeti artırabilir.

Yabancı basın anlaşmayı nasıl gördü?

Middle East Eye (MEE) gazetesi, Somali'nin Türkiye'ye deniz sularını koruma yetkisi veren "tarihi" anlaşmayı yaptığını bildirdi.

Al Monitor ise Türkiye'nin, Somali ile yapılan deniz güvenliği anlaşmasını, Somali ile Somaliland arasındaki gerginliklerin ortasında doğruladığını belirtti.

Voice of America ise Somali'nin Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un, ülkenin Türkiye ile 10 yıllık önemli bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını onayladığını duyurduğunu bildirdi.